Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Εναέρια άποψη του Εργαστηρίου Λος Άλαμος

Το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος (Los Alamos National Laboratory συχνά συντομεύεται ως Los Alamos και LANL) είναι ένα από τα δεκαέξι εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (DOE), που βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά της Σάντα Φε, Νέο Μεξικό, στα νοτιοδυτικά της Αμερικής. Πιο γνωστό για τον κεντρικό του ρόλο στην ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας, το LANL είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο.[1]

Το Λος Άλαμος ιδρύθηκε το 1943 ως Project Y, μια άκρως απόρρητη τοποθεσία για τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος Μανχάταν κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου.[note 1] Επιλεγμένο για την απομακρυσμένη αλλά σχετικά προσβάσιμη τοποθεσία του, χρησίμευσε ως ο κύριος κόμβος για τη διεξαγωγή και τον συντονισμό της πυρηνικής έρευνας,[2] συγκεντρώνοντας μερικούς από τους πιο διάσημους επιστήμονες του κόσμου, ανάμεσά τους πολυάριθμους νικητές του βραβείου Νόμπελ.[3][4] Η πόλη Λος Άλαμος, ακριβώς βόρεια του εργαστηρίου, αναπτύχθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, η ύπαρξη του Project Y δημοσιοποιήθηκε και έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Λος Άλαμος. Το 1952, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχημάτισε ένα δεύτερο εργαστήριο σχεδιασμού υπό τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, το οποίο έγινε το Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς Λίβερμορ (LLNL). [5] Τα δύο εργαστήρια ανταγωνίστηκαν σε μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων βομβών, αλλά με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επικεντρώθηκαν όλο και περισσότερο σε μη στρατιωτικές αποστολές. Σήμερα, το Λος Άλαμος διεξάγει διεπιστημονική έρευνα σε τομείς όπως η εθνική ασφάλεια, η εξερεύνηση του διαστήματος, η πυρηνική σύντηξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, [6] η ιατρική, η νανοτεχνολογία και οι υπερυπολογιστές.

Αν και ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το LANL διαχειρίζεται ιδιωτικά και λειτουργεί από την Triad National Security, LLC.[3][7]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο τόπος πολλαπλώς λεγόταν Εργαστήριο Λος Άλαμος και Επισημονικό Εργαστήριο Λος Άλαμος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Los Alamos National Laboratory (LANL) | UCOP». www.ucop.edu. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. "50th Anniversary Article: Oppenheimer's Better Idea: Ranch School Becomes Arsenal of Democracy".
  3. 3,0 3,1 Energy, Los Alamos National Laboratory, Operated by Los Alamos National Security, LLC, for the U. S. Department of. «Our History». www.lanl.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019. 
  4. «Los Alamos, NM». Atomic Heritage Foundation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019. 
  5. «History». Lawrence Livermore National Laboratory (στα Αγγλικά). 9 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019. 
  6. «The Drive Toward Hydrogen Vehicles Just Got Shorter». Chem.info. 21 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2012. 
  7. Energy, Los Alamos National Laboratory, Operated by Los Alamos National Security, LLC, for the U. S. Department of. «Leadership, Governance». www.lanl.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχειακές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]