Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν
ΓλώσσαΟυζμπεκικά
Ημερομηνία δημοσίευσης2000
ΜορφήΕγκυκλοπαίδεια αναφορών
ΘέμαΓενικό

Η Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν (ουζμπεκικά: Oʻzbekiston milliy ensikopediyasi, OʻzME στο λατινικό αλφάβητο, Ўзбекистон миллий энциклопедияси, ЎзМЭ στο κυριλλικό αλφάβητο) είναι εγκυκλοπαίδεια γενικών γνώσεων στην ουζμπεκική γλώσσα.[1]

Ενώ η Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν εκδόθηκε σε 14 τόμους, η Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν έχει μόνο 12, πολύ μικρότερους τόμους. Ο πρώτος τόμος της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας, δημοσιεύθηκε το 2000. Ο τελικός 12ος τόμος δημοσιεύθηκε το 2005.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν δημοσιεύθηκε στην Τασκένδη από το 2000 έως το 2005, από τον Κρατικό Επιστημονικό Εκδοτικό Οίκο της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας του Ουζμπεκιστάν.[2] Η εγκυκλοπαίδεια ήταν τυπωμένη στο Κυριλλικό αλφάβητο αν και δημοσιεύθηκε πολύ καιρό μετά από την εισαγωγή της λατινικής γραφής στο Ουζμπεκιστάν για την γραφή της Ουζμπεκικής γλώσσας. Το 2013, όλα τα άρθρα της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας προστέθηκαν στην Ουζμπεκική Βικιπαίδεια με τη βοήθεια ενός ρομπότ.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν έχει περίπου 50.000 άρθρα.[3] Η πλειοψηφία των άρθρων της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας προέρχονται απευθείας από την Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν, ενώ μερικά άρθρα έχουν μικρές τροποποιήσεις σε σύγκριση με αυτά της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας του Ουζμπεκιστάν. Το μεγαλύτερο μέρος της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας (40 τοις εκατό) είναι αφιερωμένο σε θέματα σχετικά με το Ουζμπεκιστάν. Περίπου το 60 τοις εκατό των άρθρων σχετίζονται με τις κοινωνικές επιστήμες και το υπόλοιπο 40% σχετίζονται με τις φυσικές επιστήμες. Ο 12ος τόμος είναι αφιερωμένος εξολοκλήρου για θέματα σχετικά με το Ουζμπεκιστάν.[4] Σε κάθε τόμο της εγκυκλοπαίδειας, περιλαμβάνονται από 800 έως 1200 έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες, καθώς και χάρτες. Στην δημιουργία της εγκυκλοπαίδειας συμμετείχαν 5,000 συγγραφείς, κριτικοί και μελετητές.

Η εγκυκλοπαίδεια επαινεί τον Ισλάμ Καρίμοφ, τον πρώτο πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, και την κυβέρνηση του. Ο πρώτος τόμος αρχίζει με ένα συγχαρητήριο γράμμα από τον Καρίμοφ.[εκκρεμεί παραπομπή]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν» (στα Ουζμπεκικά). Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν. Τασκένδη: Κρατικός Επιστημονικός Εκδοτικός Οίκος της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας του Ουζμπεκιστάν. 2000–2005. 
  2. «Σχετικά με την εγκυκλοπαίδεια» (στα Ουζμπεκικά). Κρατικός Επιστημονικός Εκδοτικός Οίκος της Εθνικής Εγκυκλοπαίδειας του Ουζμπεκιστάν. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  3. «Συμπληρώνοντας τα κενά στην εγκυκλοπαιδική μας γνώση» (στα Ρωσικά). Turkiston-Press. 14 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-04-02. https://web.archive.org/web/20150402231847/http://turkistonpress.uz/article/23. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  4. «Το 2012, η Εθνική Εγκυκλοπαίδεια του Ουζμπεκιστάν δημοσίευσε 15 βιβλία αναφορών» (στα Ρωσικά). Encyclopedia.ru. 7 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]