Εγκυκλοπαίδεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η εγκυκλοπαίδεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (σερβικά: Енциклопедија Републике Српске) είναι το όνομα της τετράτομης εγκυκλοπαίδειας αφιερωμένης στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Σύμφωνα με τον νόμο για την Εγυκλοπαίδεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η εγκυκλοπαίδεια ορίζεται ως γενική εγκυκλοπαίδεια του παρελθόντος και του παρόντος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.[1]

Ο δημιουργός της Εγκυκλοπαίδειας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, και ο εκδότης είναι το Ινστιτούτο για τα σχολικά εγχειρίδια και τους διδακτικούς πόρους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στο Ανατολικό Σεράγεβο. Η επιτροπή επεξεργασίας της Εγκυκλοπαίδειας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας διορίστηκε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σρπσκα σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΣΔ Βοσνίας. Τα κονδύλια για τη δημιουργία της εγκυκλοπαίδειας δόθηκαν από το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που σημαίνει ότι η εγκυκλοπαίδεια χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας από τον προϋπολογισμό της. Ο Πρόεδρος του Συντακτικού Συμβουλίου είναι ο πρώην Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράικο Κουζμάνοβιτς. Το συντακτικό συμβούλιο αποτελείται από 28 επαγγελματικές συντάκτες, περισσότερους από 150 επιστημονικούς συντάκτες από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και αλλού, καθώς και από εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε επίπεδο πόλεων και δήμων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Τόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγκυκλοπαίδεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας σχεδιάζεται ως εγκυκλοπαίδεια τεσσάρων τόμων γενικού χαρακτήρα που ασχολείται με θέματα γενικής σημασίας για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Η προβλεπόμενη περίοδος για τη δημοσίευση όλων των τόμων της εγκυκλοπαίδειας είναι τέσσερα έως πέντε χρόνια. Προβλέπεται ότι οι τέσσερις τόμοι της εγκυκλοπαίδειας θα περιέχουν πάνω από 10.000 άρθρα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νόμος για την εγκυκλοπαίδεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ψηφίστηκε στη εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίαςυπό τον αριθμό 01-778 / 07 στις 3 Μαΐου 2007. Το 2007, η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας διόρισε συντακτική επιτροπή υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Народна скупштина Републике Српске (3 Μαΐου 2007). «Закон о Енциклопедији Републике Српске» (στα Σερβικά). Народна скупштина Републике Српске. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2010. Закон о Енциклопедији Републике Српске, Члан 2. Енциклопедија Републике Српске (у даљем тексту: Енциклопедија) јесте општа енциклопедија о прошлости и садашњости Републике Српске. 
  2. «Први том Енциклопедије РС половином сљедеће године» (στα Σερβικά). Радио-телевизија Републике Српске. 29 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]