Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας
Επίσημη λογότυπο της CJCUC
ΣυντομογραφίαCJCUC
Ίδρυση2008,
πριν 16 έτη
 (2008)
ΙδρυτήςΡαββίνος Σλόμο Ρίσκιν
Τύποςθρησκευτική εκπαίδευση
ΈδραΙσραήλ
ΥπηρεσίεςΕβραϊκο-χριστιανικές σχέσεις και κέντρο μελέτης της Βίβλου
Εκτελεστικός διευθυντήςΝτέιβιντ Νεχρότμαν
Ιστότοποςcjcuc.com

Το Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας είναι εκπαιδευτικός οργανισμός στον οποίο οι Χριστιανοί που επισκέπτονται το Ισραήλ μπορούν να μελετήσουν την Εβραϊκή Βίβλο με ορθόδοξους ραββίνους και να μάθουν για τις εβραϊκές ρίζες της Χριστιανοσύνης. Το Κέντρο ιδρύθηκε στην πόλη Έφρατ το 2008 από τον ραββίνο Σλόμο Ρίσκιν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως "ο πιο εξέχων εκπρόσωπος των ραββίνων για τους Χριστιανούς Σιωνιστές". Το Εβραιοχριστιανικό Κέντρο συνεργάζεται με σημαντικούς χριστιανικούς διαθρησκευτικούς οργανισμούς όπως οι Ενωμένοι Χριστιανοί υπέρ του Ισραήλ και η Διεθνής Χριστιανική Πρεσβεία Ιερουσαλήμ.[1]

Το ιδεολογικό υπόβαθρο, που οδήγησε στην ίδρυση του Εβραιοχριστιανικού Κέντρου Κατανόησης και Συνεργασίας το 2008, άρχισε να διαμορφώνεται σχεδόν 50 χρόνια πριν. Το 1964 ο ραββίνος Τζόζεφ Β. Σολοβέιτσικ, δάσκαλος και μέντορας του καγκελάριου και ιδρυτή του Κέντρου Σλόμο Ρίσκιν, δημοσίευσε ένα δοκίμιο με τίτλο Αντιπαράθεση[2] στο οποίο εξέθεσε τις απόψεις του για τον διαθρησκειακό διάλογο και προσεκτικά κατάρτισε τις κατευθυντήριες γραμμές που επέτρεψαν έναν τέτοιο διάλογο και κατά την άποψη του Ρίσκιν όχι μόνο το επέτρεψε αλλά και το κατέστησε απαραίτητο.

Την ίδια περίπου περίοδο διαμορφώθηκαν θεμελιώδεις ιδεολογικές μετατοπίσεις στις τάξεις της Καθολικής Εκκλησίας και ένα χρόνο μετά την δημοσίευση του δοκιμίου του Σολοβειτσίκ, η Αγία Έδρα εξέδωσε την Διακήρυξη για την σχέση της Εκκλησίας με τις μη χριστιανικές θρησκείες. Η Διακήρυξη αφαίρεσε τους Εβραίους από την σταύρωση του Χριστού και αναγνώρισε ότι ο θρησκευτικός αντισημιτισμός είχε σημαντικό ρόλο στην θεμελίωση των θηριωδιών που διαπράχθηκαν εναντίον του εβραϊκού λαού.

Η ακαδημαϊκή βουτιά του Ρίσκιν στις εβραϊκο-χριστιανικές σχέσεις ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν ο ίδιος παρακολούθησε σεμινάρια που πραγματοποίησε ο καθηγητής Ντέιβιντ Φλύσσερ πάνω στα χριστιανικά ευαγγέλια, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Ως ορθόδοξος Εβραίος μπορούσε να εντοπίσει τις παραλληλίες για τις διδασκαλίες του Ιησού μέσα στην εβραϊκή γραφή.[3]

Μετά την εγκατάστασή του στην πόλη Εφράτ, ο Ρίσκιν άρχισε να ασχολείται με τον χριστιανικό κόσμο. Οι περισσότεροι χριστιανοί επισκέπτες στον Εφράτ, αυτοί που ήρθαν να ακούσουν και να μάθουν, ήταν Ευαγγελιστές. Ο Ρίσκιν ανέπτυξε σχέσεις με τον αιδεσιμότατο Ρόμπερτ Στέρνς και με τον πάστορα Τζον Χάτζι.

Το Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας φιλοξενεί χριστιανικές ομάδες από όλο τον κόσμο για ολοήμερα σεμινάρια που περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε βιβλικές τοποθεσίες, όπως η κοντινή Ιερουσαλήμ, το Μονοπάτι των Πατριαρχών και τα Πηγάδια της Ηρωδιάδας. Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνει η σειρά σεμιναρίων είναι οι εβραιοχριστιανικές σχέσεις, η Θεολογία των Βιβλικών Διακοπών, το Σύμφωνο και η Αποστολή, οι Δέκα Εντολές, ο Σατανάς, το κακό και η ελεύθερη βούληση, ο Ιουδαϊσμός και η Βασιλεία του Ιησού, η ανθρώπινη ζωή που δημιουργήθηκε στην εικόνα του Θεού.[4][5][6]

Το Κέντρο διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για φοιτητές καθώς και καθολικά και προτεσταντικά σεμινάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Έχει διορίσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους διευθυντές οι οποίοι συντονίζουν τις σχέσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες σε αυτές τις ηπείρους.

Το Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας ίδρυσε ένα Θεολογικό Κέντρο Σκέψης, το Ινστιτούτο Θεολογικής Έρευνας, με επικεφαλής τον ραββίνο Ευγένιο Κορν και τον καθηγητή Ρόμπερτ Τζένσον του Ινστιτούτου Γουίδερσπουν, το οποίο αποτελείται από διεθνείς μελετητές και θεολόγους των οποίων τα καθήκοντα είναι να αποσαφηνίσουν περικοπές της εβραϊκής και της χριστιανικής θεολογικής συμφωνίας και διαφωνίας καθώς και να προσδιορίσουν τους τομείς γόνιμης συνεργασίας. Τα θέματα επικεντρώνονται σε παλιότερες και τωρινές εβραϊκο-χριστιανικές σχέσεις, το Σύμφωνο, την Σωτηρία, την Βιβλική Ερμηνευτική, την Θρησκεία και τη Βία, τον Ηθικό Μονοθεϊσμό και τον Μεσσιανισμό.

Το Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας έχει λάβει κεφάλαια από την οικογένεια Χέρτογκ του Ισραήλ, το Ίδρυμα Πολ Σίνγκερ, το Διεθνές Ίδρυμα της Πύλης Ζάϊον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Τζον Χάτζι.

Ορθόδοξη ραββινική δήλωση για τον Χριστιανισμό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015, το Εβραιοχριστιανικό Κέντρο Κατανόησης και Συνεργασίας πραγματοποίησε ένα ψήφισμα των ορθόδοξων ραββίνων από όλο τον κόσμο οι οποίοι ζητούσαν μια αυξημένη συνεργασία μεταξύ των Εβραίων και των Χριστιανών.[7][8][9][10][11][12]

Η πρωτοφανής δήλωση με τίτλο "Να κάνουμε το θέλημα του πατέρα μας στον ουρανό: προς μια εταιρική σχέση μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών" υπογράφηκε αρχικά από πάνω από 25 εξέχοντες ορθόδοξους ραββίνους στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και σήμερα έχει πάνω από 60 υπογράφοντες.[13]

Η πραγματική σημασία αυτής της ορθόδοξης δήλωσης είναι ότι απαιτεί αδελφική συνεργασία μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών, αναγνωρίζοντας παράλληλα την θετική θεολογική κατάσταση της χριστιανικής πίστης. Οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διδασκαλίας των βασικών ηθικών αξιών στον κόσμο. - Ραββίνος Σλόμο Ρίσκιν, ραδιόφωνο του Βατικανού.

[12]Η δήλωση παραθέτει τις παραδοσιακές απόψεις των προηγούμενων ραβινικών αρχών για να δικαιολογήσει την συνεργασία με τους Χριστιανούς και τη θρησκευτική εκτίμηση του Χριστιανισμού.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας χώρος στον παραδοσιακό Ιουδαϊσμό που βλέπει τον Χριστιανισμό ως μέρος του διακηρυγμένου σχεδίου του Θεού για την ανθρωπότητα, ως εξέλιξη έξω από τον Ιουδαϊσμό που θα ήθελε ο Θεός. - Ραββίνος Ίρβιν Γκρίνμπεργκ, Ραδιόφωνο του Βατικανού.

[12]

  • "Covenant and Hope—Christian and Jewish Reflections" (Eerdmans, 2012)
  • "Plowshares into Swords? Reflections on Religion and Violence" (2014) (Kindle Edition)
  • "RETURNING TO ZION: CHRISTIAN AND JEWISH PERSPECTIVES" (2015) (Kindle Edition)
  • "Cup of Salvation" (Gefen Publishing, 2017)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Shapiro, Faydra L. (2012). «The Messiah and Rabbi Jesus: Policing the Jewish–Christian border in Christian Zionism» (στα αγγλικά). Culture and Religion: An Interdisciplinary Journal 12 (4): 463–477. doi:10.1080/14755610.2011.633537. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14755610.2011.633537. 
  2. Confrontation, Tradition 6:2 p5-9, 1964. Επανεκτύπωση στο "A Treasury of Tradition", Hebrew Publishing Co, NY, 1967. – OCLC 1974913
  3. Shabat HaGadol – Μεταφρασμένο από εβραϊκά – page 15
  4. «Riskin to launch interfaith center». Jewish Telegraphic Agency (στα Αγγλικά). 29 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  5. «WJC co-sponsors Israel trip of Latin American priests» (στα Αγγλικά). World Jewish Congress. 1 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  6. Casco Herrera, Roger (16 Μαΐου 2016). «Zacarías 8:23 se cumple: Más de 20,000 Cristianos aprenden la Biblia Hebrea con Rabinos Ortodoxos en Israel» (στα Ισπανικά). Profecía Al Día. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  7. Berkowitz, Adam Eliyahu (7 Δεκεμβρίου 2015). «Groundbreaking Petition Signed by Leading Rabbis Calls for Increased Partnership Between Jews and Christians» (στα Αγγλικά). Breaking Israel News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  8. Lipman, Steve (8 Δεκεμβρίου 2015). «Modern Orthodox Leaders Bless Interfaith Dialogue» (στα Αγγλικά). The Jewish Week. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  9. Smith, Peter (11 Δεκεμβρίου 2015). «Vatican, Orthodox rabbis issue interfaith statements affirming each other's faith» (στα Αγγλικά). Pittsburgh Post-Gazette. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  10. Yanklowitz, Rabbi Shmuly (3 Φεβρουαρίου 2016). «Towards Jewish-Christian Reconciliation & Partnership» (στα Αγγλικά). Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  11. MINKOV, VLADIMIR (7 Φεβρουαρίου 2016). «Mutual Judeo-Christian spiritual foundation of Judaism and Christianity» (στα Αγγλικά). Jerusalem Post. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  12. 12,0 12,1 12,2 «Orthodox Rabbis issue groundbreaking statement on Christianity» (στα Αγγλικά). Vatican Radio. 10 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017. 
  13. «Orthodox Rabbinic Statement on Christianity – To Do the Will of Our Father in Heaven – Toward a Partnership between Jews and Christians». CJCUC (στα Αγγλικά). 3 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2017.