Είναι και Χρόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Είναι και Χρόνος
ΣυγγραφέαςΜάρτιν Χάιντεγκερ
ΤίτλοςSein und Zeit
ΓλώσσαΓερμανικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1927
Θέμαείναι
μεταφυσική
ΕπόμενοKant and the Problem of Metaphysics

Είναι και Χρόνος (στα γερμανικά: Sein und Zeit, 1927) είναι τίτλος βιβλίου του Γερμανού φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγκερ. Αν και γράφηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, και παρόλο που ο Χάιντεγκερ δεν ολοκλήρωσε ποτέ το σχέδιο που περιγράφει στην εισαγωγή, παραμένει το πιο σημαντικό του έργο και έχει επηρεάσει βαθύτατα τη φιλοσοφία του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα τον υπαρξισμό, την ερμηνευτική και την αποδόμηση.

Το αρχικό σχέδιο του Χάιντεγκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Είναι και Χρόνος προοριζόταν αρχικά να αποτελείται από δύο μεγαλύτερα μέρη, το καθένα εκ των οποίων θα αποτελούταν από τρεις υποδιαιρέσεις.[1] Ο Χάιντεγκερ αναγκάστηκε να προετοιμάσει το βιβλίο για δημοσίευση όταν είχε ολοκληρώσει μόνο τις δύο πρώτες υποδιαιρέσεις του πρώτου μέρους. Οι υπόλοιπες υποδιαιρέσεις που προορίζονταν για το Είναι και Χρόνος (ιδιαίτερα οι υποδιαιρέσεις περί χρόνου και είναι, περί Καντ και Αριστοτέλη) δε δημοσιεύτηκαν ποτέ, αν και, από πολλές απόψεις, γίνονται αντικείμενο ανάλυσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε άλλα έργα του Χάιντεγκερ). Σε ό,τι αφορά στη δομή, το Είναι και Χρόνος παραμένει όπως ήταν όταν πρωτοδημοσιεύτηκε· αποτελείται από την εκτενή και σημαντική διμερή εισαγωγή, της οποίας έπεται η πρώτη υποδιαίρεση, η "Προκαταρκτική θεμελιώδης ανάλυση του εδωνά-Είναι", και η δεύτερη υποδιαιρεση, "Εδωνά-Είναι και εγκοσμιότητα".

Εισαγωγική περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη σελίδα του Είναι και Χρόνος, ο Χάιντεγκερ περιγράφει το σχέδιό του με τον εξής τρόπο: "ο σκοπός της διατριβής που ακολουθεί, είναι η συγκεκριμένη επεξεργασία του ερωτήματος για το νόημα του Είναι".[2] Ο Χάιντεγκερ υποστηρίζει ότι η παραδοσιακή οντολογία, ενεργώντας με βάση προκαταλήψεις, έχει παραβλέψει αυτό το ερώτημα, απορρίπτοντάς το ως υπερβολικά γενικό, ακαθόριστο, ή και προφανές. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sein und Zeit, pp. 39-40.
  2. "Die konkrete Ausarbeitung der Frage nach dem Sinn von “Sein” ist die Absicht der folgenden Abhandlung." Sein und Zeit, p. 1.
  3. Ibid., pp. 2-4.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Heidegger Martin, Είναι και χρόνος, μετάφραση Γιάννης Τζαβάρας,τομ.1, 2,εκδ. Δωδώνη, 1985
  • Γεμενετζής, Κώστας, «Η ιστορία του Είναι, η δισημαντότητα των λέξεων και το άτοπο της ανθρώπινης παρουσίας». Λεβιάθαν 8 (1990), 27-38