Είμαι Η Μητέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Είμαι Η Μητέρα
I Am Mother
Θεατρική Αφίσα του Netflix
ΣκηνοθεσίαGrant Sputore
ΠαραγωγήΤίμοθι Ουάιτ
Κέλβιν Μανρό
ΣενάριοMichael Lloyd Green
ΙστορίαΜίχαελ Λόιντ Γκριν
Grant Sputore
ΠρωταγωνιστέςΚλάρα Ρούγκάαρντ
Ρόουζ Μπερν
Χίλαρι Σουάνκ
ΜουσικήΝταν Λουσκομε
ΦωτογραφίαSteve Annis
ΜοντάζΣον Λαχίφ
Εταιρεία παραγωγήςPenguin Empire
Southern Light Films
Mister Smith Entertainment
Endeavor Content
Διανομή25 Ιανουαρίου 2019 (Sundance)
7 Ιουνίου 2019 (Αυστραλία)
Πρώτη προβολή2019 και 22  Αυγούστου 2019 (Γερμανία)
Διάρκεια113 λεπτά
ΠροέλευσηΑυστραλία
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Είμαι Η Μητέρα (αγγλικά: I Am Mother) αποτελεί ένα αυστραλιανό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του 2019, σε σκηνοθεσία του Γκραντ Σπιούτορ και σενάριο του Μίχαελ Λόιντ Γκριν. Με πρωταγωνιστές τους Κλάρα Ρούγκάαρντ, Λουκ Χοκερ, Ρόουζ Μπερν και Χίλαρι Σουάνκ, η ταινία ακολουθεί την Κόρη, ένα κορίτσι σε ένα καταφύγιο, που μεγάλωσε από τη Μητέρα, ένα ρομπότ που υποστήριζε ότι βοηθούσε στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Η ταινία είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς στις 25 Ιανουαρίου 2019. Το Netflix την κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες στις 7 Ιουνίου 2019.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μία απροσδιόριστη καταστροφή στην Γη, ενεργοποιείται ένα καταφύγιο που έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύσει τον πληθυσμό της ανθρωπότητας. Ένα ρομπότ που ονομάζεται Μητέρα φροντίζει και μεγαλώνει ένα ανθρώπινο έμβρυο για αρκετά χρόνια. Η Μητέρα υποστηρίζει ότι χρειάζεται εξάσκηση ως καλός γονέας προτού μεγαλώσει περισσότερα παιδιά. Περίπου 38 χρόνια αργότερα, [1] μία έφηβη που ονομάζεται Κόρη διορθώνει το χέρι της Μητέρας. Η Μητέρα διδάσκει στην κόρη μαθήματα επιστήμης αλλά και ηθικής, προειδοποιώντας την για μια επερχόμενη εξέταση που πρόκειται να κάνει πάνω στις γνώσεις της. Κατά τη διάρκεια μίας διακοπής ρεύματος, η κόρη συλλαμβάνει έναν νεαρό αρουραίο και διορθώνει την ηλεκτρική δυσλειτουργία που προκάλεσε. Όταν η Μητέρα ενεργοποιείται ξανά, αποτεφρώνει τον αρουραίο σε έναν κλίβανο παρά τις αντιρρήσεις της Κόρης. Η Μητέρα της εξηγεί ότι η επιφανειακή μόλυνση κάνει την επαφή με τον έξω κόσμο δυνητικά θανατηφόρα.

Η Κόρη γίνεται όλο και πιο περίεργη για τον έξω κόσμο. Εξερευνώντας τον θάλαμο μετάβασης του καταφυγίου, η Κόρη ακούει μια τραυματισμένη γυναίκα να ζητά βοήθεια έξω. Η Κόρη ανοίγει τον θάλαμο, αλλά αναγκάζει τη γυναίκα να φορέσει μία ειδική στολή. Η Μητέρα καταφθάνει καθώς η κόρη κρύβει τη γυναίκα. Η Κόρη εξηγεί στη Μητέρα ότι είναι περίεργη για τον έξω κόσμο. Η μητέρα επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της. Έπειτα η Μητέρα επιμένει ότι η κόρη πρέπει να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις.

Μόλις η Μητέρα φεύγει, η Κόρη κατάσχει ένα πυροβόλο όπλο από τα αντικείμενα της γυναίκας. Η Κόρη ταράζεται όταν η γυναίκα αφαιρεί το κοστούμι της για να πιει νερό. Τότε, η γυναίκα της λέει ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους μόλυνση απ' έξω. Μόλις συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ένα ρομπότ στο καταφύγιο, η γυναίκα απαιτεί από την Κόρη να της επιστρέψει το όπλο της. Φοβισμένη, η κόρη αρχίζει να φωνάζει. Η Μητέρα αφοπλίζει τη γυναίκα αφού εκείνη καταφέρνει να την πυροβολήσει. Η Κόρη της ζητάει να την αφήσει ζωντανή. Η Μητέρα συμφωνεί στο να βοηθήσει τη γυναίκα και τη μεταφέρει στο ιατρείο. Όταν η γυναίκα αρνείται τη βοήθεια της Μητέρας, η Μητέρα την κλειδώνει εκεί. Η Μητέρα ζητά από την Κόρη να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της γυναίκας, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν κι άλλους επιζώντες.

Η γυναίκα λέει ότι ρομπότ όπως η Μητέρα κυνηγούν επιζώντες στον έξω κόσμο και τους σκοτώνουν βάναυσα. Η Κόρη βρίσκει τη Μητέρα και της ζητά συγγνώμη που έφερε τη γυναίκα μέσα και η Μητέρα ρωτά τη γυναίκα για άλλους επιζώντες. Η γυναίκα, που τώρα πάσχει από σηψαιμία, αρνείται και πάλι τη βοήθεια της μητέρας, οπότε η κόρη της κάνει χειρουργική επέμβαση. Καθώς η γυναίκα ανακάμπτει, αυτή και η Κόρη αρχίζουν να δένονται μεταξύ τους, ενώ η Μητέρα τις παρατηρεί. Η γυναίκα λέει στην Κόρη ότι αυτοί και άλλοι επιζώντες ζουν σε ένα ορυχείο και της προτείνει να το σκάσουν μαζί. Η Μητέρα όμως τις διακόπτει για να πει στην κόρη ότι ήρθε η ώρα να κάνει τις εξετάσεις της. Καθώς φεύγουν από το ιατρείο, η Μητέρα λέει ότι η γυναίκα είπε ψέματα ότι πυροβολήθηκε από ένα ρομπότ. Η σφαίρα δεν ταιριάζει στο σχήμα που χρησιμοποιούν τα ρομπότ, αντιθέτως, ταιριάζει με αυτό του δικού της πυροβόλου όπλου. Παρά την παρακίνηση της Μητέρας, η Κόρη δεν της λέει τίποτα για τους επιζώντες. Αφού συμμετείχε στις εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και ψυχολογικό έλεγχο, η Μητέρα ανταμείβει την κόρη αφήνοντάς την να επιλέξει το έμβρυο το οποίο στη συνέχει θα μεγαλώσει.

Η Κόρη έρχεται αντιμέτωπη με τη γυναίκα, η οποία την συμβουλεύει να ελέγξει η ίδια τις σφαίρες. Χρησιμοποιώντας το σπασμένο χέρι της Μητέρας της για να παρακάμψει την ασφάλεια, η Κόρη ανακαλύπτει ότι οι σφαίρες δεν ταιριάζουν. Εξετάζοντας περαιτέρω, συνειδητοποιεί ότι η μητέρα μεγάλωσε κι άλλα έμβρυα πριν από αυτήν και έχει σκοτώσει πολλά παιδιά με τα οποία δεν είχαν τα βέλτιστα αποτελέσματα εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένου του νεαρού κοριτσιού που μας παρουσιάζεται στην αρχή (και που οι θεατές μπορεί να έχουν υποθέσει ότι είναι Κόρη ως παιδί). Στη συνέχεια, βρίσκει το σαγόνι ενός αποτεφρωμένου ανθρώπου. Η Κόρη τελικά συμφωνεί να το σκάσει με τη γυναίκα, αλλά η Μητέρα τους σταματά και κλειδώνει την Κόρη σε ένα δωμάτιο. Καθώς η Μητέρα βασανίζει τη γυναίκα θέλοντας πληροφορίες σχετικά με τους επιζώντες, η κόρη ξεφεύγει από το δωμάτιο, πυροδοτεί τον συναγερμό πυρκαγιάς και βρίσκει τη γυναίκα. Για να δραπετεύσει, η γυναίκα απειλεί ότι θα σκοτώσει την Κόρη και αναγκάζει τη Μητέρα να ανοίξει τον θάλαμο μετάβασης. Έπειτα, αν και αναστατωμένη, η Κόρη ακολουθεί τη γυναίκα σε μια ερημική γη, αποφεύγοντας διάφορα ρομπότ που περιπολούν, και φαίνεται να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Αργότερα τρομοκρατημένη διαπιστώνει ότι η γυναίκα ζει μόνη σε ένα κοντέινερ δίπλα σε μία ερημική παραλία, αφού εγκατέλειψε τα ορυχεία πριν από χρόνια, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλοι επιζώντες.

Η Κόρη επιστρέφει στο καταφύγιο, το οποίο τώρα φυλάσσεται από ρομπότ, που την αφήνουν να περάσει μέσα. Αφότου πείθει την Κόρη να αφήσει κάτω το όπλο της, η Μητέρα επιτρέπει στην κόρη να κρατήσει το νεογέννητο αδερφό της. Η Μητέρα της εξηγεί ότι δεν είναι η ίδια ρομπότ, αλλά η αρχηγός όλων των ρομπότ. Ξεκίνησε να μεγαλώνει παιδιά αφού πείστηκε ότι η ανθρωπότητα θα καταστρέψει τον εαυτό της. Για να το αποτρέψει αυτό, άρχισε να δημιουργεί η ίδια σωστούς ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν αυτές τις εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει αν τελικά θα είναι χρήσιμοι και έξυπνοι στην κοινωνία, ή όχι. Η Κόρη ζητά από τη Μητέρα να την εμπιστευτεί και να την αφήσει να μεγαλώσει μόνη της τον αδερφό της και τα υπόλοιπα έμβρυα. Έπειτα η Μητέρα συμφωνεί και η Κόρη πυροβολεί το σώμα της. Η ταινία υπονοεί ότι η Μητέρα επέτρεψε στην Κόρη να την σκοτώσει, ώστε να πάρει την θέση της εν αγνοία της. Στην αποθήκη, η Κόρη κοιτάζει όλα τα έμβρυα για τα οποία είναι τώρα υπεύθυνη και συνειδητοποιεί ότι η ίδια είναι η Μητέρα τώρα.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κλάρα Ρούγκάαρντ ως Κόρη
  • Λουκ Χοκερ ως Μητέρα (παράσταση)
  • Ρόουζ Μπερν ως Μητέρα (φωνή)
  • Χίλαρι Σουάνκ ως Γυναίκα
  • Χέιζελ Σαντίρι και Σάμερ Λέντον ως Νήπια
  • Μάντι Λέντον ως Βρέφος
  • Tahlia Sturzaker ως Παιδί
  • Τζέικομπ Νόλαν ως Αδερφός

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια μαγνητοσκόπηση ολοκληρώθηκε το 2017 στα Adelaide Studios της Αυστραλίας. [2] Αποτελεί την πρώτη απόπειρα ταινίας μεγάλου μήκους του Sputore. Το ρομπότ "Μητέρα" είναι ένα κοστούμι που κατασκευάστηκε από την εταιρία Weta Workshop και ερμήνευσε ο Λουκ Χόκερ. [2] Η εταιρεία διαδραστικών μέσων της Νότιας Αυστραλίας, Monkeystack, έκανε το σετ πρακτικά δυνατό ώστε να προβληθεί με επιτυχία στην οθόνη.

Πρεμιέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα απόσπασμα της ταινίας προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδελαΐδας στις 12 Οκτωβρίου 2018. [3] Είχε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς στις 25 Ιανουαρίου 2019. [4] [5] Λίγο αργότερα, το Netflix απέκτησε τα δικαιώματα διανομής της ταινίας στις ΗΠΑ. [6] Κυκλοφόρησε στο Netflix στις 7 Ιουνίου 2019. [7] Στην Αυστραλία, η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 18 Ιουλίου 2019 από το StudioCanal [8], αλλά τελικά κυκλοφόρησε στο Netflix στις 7 Ιουνίου. [9]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο Rotten Tomatoes η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 91% με βάση 74 κριτικές και με μέση βαθμολογία 7 / 10. Η συναίνεση των κριτικών της ιστοσελίδας λέει: "Αγωνιώδης, καλοσχεδιασμένη και έξυπνη, η ταινία Είμαι Η Μητέρα είναι μια φιλόδοξη ιστορία επιστημονικής φαντασίας που επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό τους εντυπωσιακούς στόχους της." [10] Στο Metacritic, έχει μέση βαθμολογία 64 στα 100 με βάση 16 κριτικούς, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές". [11]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος-α Αποτέλεσμα Παραπομπή
AACTA Awards Καλύτερος Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Χίλαρι Σουάνκ Υποψηφιότητα [12]
Καλύτερα Οπτικά Εφέ Ταινίας Τζόναθαν Ντέρινγκ Υποψηφιότητα
Κρις Σπράι Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schager, Nick (2019-06-07). «Netflix’s Stunning and Ambitious Killer-Robots Movie» (στα αγγλικά). The Daily Beast. https://www.thedailybeast.com/i-am-mother-netflixs-stunning-and-ambitious-sci-fi-killer-robots-movie-starring-hilary-swank. Ανακτήθηκε στις 2021-01-11. 
  2. 2,0 2,1 McNary, Dave· McNary, Dave (17 Οκτωβρίου 2017). «Hilary Swank to Star in Sci-Fi Thriller 'I Am Mother' (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. 
  3. «Studiocanal sees bright prospects for Grant Sputore's 'I Am Mother'». IF Magazine (στα Αγγλικά). 2 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. 
  4. Kay2018-11-29T05:00:00+00:00, Jeremy. «Sundance 2019 unveils feature film line-up». Screen (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. 
  5. «i-am-mother». www.sundance.org (στα English). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. Hipes, Patrick· Hipes, Patrick (6 Φεβρουαρίου 2019). «Netflix Acquires Sci-Fi Thriller 'I Am Mother' – Sundance». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. 
  7. «I Am Mother Trailer Reveals Twisty Netflix Sci-Fi Movie». Collider (στα Αγγλικά). 9 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. 
  8. WriterMay 10, Patrick McDonaldChief Arts· comments)`; }); });, 2019-3:33PMThe Advertiser/* global newscorpau */ fetch then then innerHTML = `${data} comments`; document querySelector innerHTML += ` } (10 Μαΐου 2019). «Trailer drops for Adelaide sci-fi film I Am Mother». adelaidenow (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  9. Knox, David. «Airdate: I Am Mother | TV Tonight». https://tvtonight.com.au/ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  10. I Am Mother (2019), https://www.rottentomatoes.com/m/i_am_mother, ανακτήθηκε στις 2021-01-13 
  11. I Am Mother, https://www.metacritic.com/movie/i-am-mother, ανακτήθηκε στις 2021-01-13 
  12. «Nominees and Winners». www.aacta.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021.