Δωμάτιο 40

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Δωμάτιο 40, όπως φαίνεται από τη βόρεια πλευρά του κτηρίου διοίκησης του Βρετανικού Ναυτικού στα 1914.

Το Δωμάτιο 40 ή 40 O.B. (Old Building) (αργότερα NID25) υπήρξε τομέας της διοίκησης του Βρετανικού Ναυτικού, κύρια γνωστού για τις προσπάθειες κρυπτανάλυσης κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Η πιο γνωστή του συνεισφορά ήταν η αποκρυπτογράφηση του τηλεγραφήματος Ζίμμερμαν σχετικά με τη συμμετοχή του Μεξικού στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Το Δωμάτιο 40 δημιουργήθηκε τον Οκρώβριο του 1914, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Ο Ναύαρχος Όλιβερ, διευθυντής της ναυτικής αντικατασκοπείας, παρακολουθούσε τις εκπομπές του Γερμανικού σταθμού στη Ναουέν, κοντά στο Βερολίνο. Έδωσε τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων στον Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης Τζέημς Ίγουιγκ, ο οποίος ασχολούνταν ερασιτεχνικά με την κρυπτογραφία. Ο Ίγουιγκ προσέλαβε ειδικούς όπως ο Γουίλιαμ Μοντγκόμερυ, και ο Νίγκελ ντε Γκρέυ.

Το όνομα "Δωμάτιο 40" παρέμεινε αν και στην πραγματικότητα ο τομέας κρυπτοανάλυσης επεκτάθηκε πολύ και μετακινήθηκε σε αρκετά περισσότερα γραφεία. Εκτιμάται πως το Δωμάτιο 40 αποκρυπτογράφησε περίπου 15,000 Γερμανικές αναφορές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Room 40 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).