Δραματική Σχολή Αρχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δραματική Σχολή Αρχή
Ίδρυση1993
ΙδρυτήςΝέλλη Καρρά
ΤοποθεσίαΑθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςwww.arhi.gr

Η Δραματική Σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά βρίσκεται στην Αθήνα και είναι Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δραματική Σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά ιδρύθηκε από την Νέλλη Καρρά το 1993. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού[1].

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ειπωθεί ότι η δημιουργικότητα είναι μία εξ' ορισμού επαναστατική πράξη. Αν αυτό είναι αλήθεια τότε η σωστή παρατήρηση του υφιστάμενου οδηγεί στην φαντασία του τι θα μπορούσε να είναι. Το ενδιαφέρον μας για το «νέο» στην τέχνη του θεάτρου μάς επιβάλει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους της εκπαίδευσης.

Κατοικούμε έναν αεικίνητο κόσμο και οι μορφές τέχνης αλλάζουν μαζί με τις εμπειρίες της συνεχώς μεταβαλλόμενης συνείδησης. Σήμερα με σημαντικούς και συναρπαστικούς τρόπους, το θέατρο, η τέχνη που ασχολείται περισσότερο με την παρατήρηση και την αντανάκλαση της ανθρώπινης φύσης (συμπεριφοράς), γίνεται πιο έντονα προσωπικό και ποικιλόμορφο καθώς οι καλλιτέχνες αναζητούν πιο σύγχρονες, πιο ευφάνταστες συσχετίσεις μορφών επαφής.

Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το πλαίσιο για μία συνεχή διαδικασία ανακάλυψης. Στην Αρχή η μέριμνά μας είναι η ανάπτυξη και η συντήρηση ενός σύγχρονου, περιεκτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, εστιασμένο στην υποστήριξη αυτής της δημιουργικής διαδικασίας.

Στοχεύουμε να συνδέσουμε την μοναδικότητα του ατόμου — μέσω της ανάπτυξης της δημιουργικής του δύναμης — στον πλούτο μίας ομάδας έτοιμης να υποστηρίξει και να εμπνεύσει. Και έτσι η απόκτηση της τεχνικής προσλαμβάνει ένα νέο νόημα: Αναπτύσει την μία περιοχή της ανθρώπινης προσπάθειας που αντιστέκεται στην κατήχηση.

Η εις βάθος εκπαίδευση απευθύνεται σε τέσσερις κύριες όψεις του ηθοποιού ως όργανο. Καλλιεργεί τεχνικές που:

  1. εκτρέφουν εφευρετικότητα μέσω πειραματισμού
  2. εκλεπτύνουν την παρατήρηση
  3. ελευθερώνουν και δυναμώνουν το σώμα
  4. κάνουν τα συναισθήματα εύκαμπτα και διαθέσιμα στην συναίσθηση που δίνει νόημα στην ανθρώπινη προσπάθεια

Εκπαιδεύουμε την δεξιοτεχνία στην χρήση εκφραστικών εργαλείων, κοινών σε όλες τις μορφές τέχνης, μέσω των οποίων γίνεται εφικτή η επικοινωνία της ουσίας. Παράλληλα δίνουμε έμφαση στην γνωριμία και κατανόηση των στοιχείων που συνιστούν παράσταση.

Αναπτύσουμε ενεργά με τους μαθητές μας ένα λεξιλόγιο που εκτρέφει την καθαρή σκέψη, διευρύνει την αντίληψη, και μας επιτρέπει να ορίσουμε, αναλύσουμε, εκφράσουμε, επηρεάσουμε και αναπτύξουμε τις ιδέες μας.

Με αυτούς τους τρόπους θέλουμε να προάγουμε την δυνατότητα του ηθοποιού να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον του, να συνεισφέρει στην διαμόρφωση της κοινωνίας, να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιτεχνική του έκφραση και να καλλιεργήσει σε άλλους την ανάγκη για αυτά που έχει να προσφέρει.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή είναι τριετούς φοίτησης και τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Μεταξύ άλλων, τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σχολή είναι υποκριτική, αυτοσχεδιασμός, κίνηση, τραγούδι, αγωγή λόγου, ιστορία θεάτρου, κινηματογράφος, σκηνική πάλη, θεατρική ξιφασκία κ.α.

Καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί είναι οι καθηγητές που έχουν περάσει από την Δραματική Σχολή Αρχή από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Νέλλη Καρρά, Λίλλυ Μελεμέ, Βίκη Γεωργιάδου, Δημήτρης Ήμελλος, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Νατάσα Ζούκα, Πάρης Μαντόπουλος, Θάνος Δερμάτης, Ρηνιώ Κυριαζή, Σοφία Πάσχου, Ανρί Κεργκομάρ, Άντζελα Μπρούσκου κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης». Υπουργείο Πολιτισμού. 6 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2024.