Δομίτιος Μοδέστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δομίτιος Μοδέστος
Valente e Domício Modesto.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής4ος αιώνας
Οικογένεια
ΤέκναInfantius
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη

O Δομίτιος Μοδέστος ήταν πολιτικός και στρατιωτικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αραβικής καταγωγής[1], ο Μόνδεστος διορίσθηκε Κόμης της εώας (Ανατολής) από το 358 έως το 362, διαδέχτηκε τον Νεβρίδιο και υπηρετούσε υπό τους Αυτοκράτορες Κωνσταντιο Β' και Ιουλιανό. Το 359 ήταν πρόεδρος μιας επιτροπής στη Σκυθόπολη, και σε αυτό το αξίωμα έκρινε με ιδιαίτερη σκληρότητα τους κατηγορούμενους.

Ενώ βρισκόταν στην Αντιόχεια, ο Ιουλιανός διόρισε τον Μόδεστο ως Πολίαρχο (praefectus urbi) της Κωνσταντινούπολης, θέση που κατείχε από το 362 έως το 363[2][3]. Έπειτα διορίσθηκε Πραιτωριανός έπαρχος της Ανατολής[4] (369-377) και πρόξενος το 372.

Το 371 διορίστηκε πρόεδρος μιας επιτροπής που έπρεπε να κρίνει μερικούς ανώτερους αξιωματούχους που είχαν κατηγορηθεί ότι ασκούσαν μαγεία. Ο Μόδεστος αναφέρεται ότι ενήργησε πολύ σκληρά, βασανίζοντας αθώους ανθρώπους, εκβιάζοντας έτσι ομολογίες από αυτούς.

Παρά το γεγονός ότι ήταν στενά συνδεδεμένος με τους ειδωλολατρικούς αξιωματικούς και ήταν ειδωλολάτρης αργότερα στράφηκε στον χριστιανισμό και στον Αρειανισμό. Ο αυτοκράτορας Ουάλης έστειλε τον Μόδεστο να συναντήσει τον επίσκοπο Βασίλειο της Καισάρειας, για να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων χριστιανικών θρησκειών, αλλά ο Βασίλειος αρνήθηκε. Στη συνέχεια, ο Μόδεστος διατάχθηκε από τον Ουάλη να χρησιμοποιήσει βία κατά του επισκόπου, αλλά δεν το έκανε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Burns, Paul (ed.), Butler's Lives of the Saints: New Full Edition January. The Liturgical Press. (ISBN 0-8146-2377-8).
  • Arnold Hugh Martin Jones, John Robert Martindale, John Morris, Prosopography of the Later Roman Empire, volume 1, Cambridge University Press, 1992, (ISBN 0-521-07233-6), pp. 605-08