Διπλός κίνδυνος (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διπλός κίνδυνος
(Double Jeopardy)
ΣκηνοθεσίαBruce Beresford
ΠαραγωγήΛέοναρντ Γκόλντμπεργκ
ΣενάριοDavid Weisberg και Douglas S. Cook[1]
ΠρωταγωνιστέςΆσλεϊ Τζαντ, Τόμι Λι Τζόουνς, Μπρους Γκρίνγουντ, Annabeth Gish, Roma Maffia, Τζον Μακλάρεν, Michelle Stafford, Davenia McFadden, Σπένσερ Τριτ Κλαρκ, Μπρους Κάμπελ, Daniel Lapaine, Gillian Barber, Τζέι Μπραζό, Μάικλ Γκαστόν, Tom McBeath, Gabrielle Rose[1], Fulvio Cecere[1], Tracy Vilar[1], Κίγκαν Κόννορ Τρέισι[1], Betsy Brantley[1], Roger Cross[1], Dave Hager[1], Brennan Elliott, Ενούκα Οκούμα, Joy Coghill και Jason Douglas
ΜουσικήNormand Corbeil
ΦωτογραφίαPeter James[2]
ΜοντάζΜαρκ Γουόρνερ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή21  Σεπτεμβρίου 1999 και 27  Απριλίου 2000 (Γερμανία)[3]
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Διπλός κίνδυνος (Πρωτότυπος τίτλος: Double Jeopardy) είναι Αμερικανικό δραματικό θρίλερ του 1999 σε σκηνοθεσία Μπρους Μπέρεσφορντ και σενάριο των Ντάγκλας Κουκ και Ντέιβιντ Γουέσμπεργκ.[4] Πρωταγωνιστούν οι Τόμι Λι Τζόουνς, Άσλεϊ Τζαντ και Μπρους Γκρίνγουντ. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου1999 και έλαβε μικτές κριτικές, ωστόσο απέφερε 177 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίμπι Πάρσονς ξεκινά με τον σύζυγό της Νικ για μια εκδρομή ανοιχτής θάλασσας στο Morning Star, το νέο τους ιστιοφόρο. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα, μόνη και γεμάτη αίματα. Επίσης λεκέδες αίματος σκεπάζουν το πάτωμα και βρίσκει ένα ματωμένο μαχαίρι στο κατάστρωμα. Τότε εμφανίζονται οι λιμενικοί . Δεδομένων των συνθηκών, και καθώς είναι δικαιούχος ασφάλισης ζωής αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων, η Λίμπι κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της.

Στη δίκη προκύπτουν συντριπτικά στοιχεία: η ηχογράφηση μιας κλήσης που έλαβε η ακτοφυλακή στην οποία ακούγεται ο Νικ να λέει ότι είναι τραυματισμένος και να καλεί σε βοήθεια, κατονομάζοντας ρητά τη γυναίκα του ως επιτιθέμενη. Καταδικασμένη σε μεγάλη ποινή, η Λίμπι ζητά από την καλύτερή της φίλη, Άντζελα Γκριν, να υιοθετήσει τον γιο της Μάτι. Για να καλύψει τις ανάγκες τους, του δίνει τα χρήματα της ασφάλισης.

Η Άντζελα τον επισκέπτεται τακτικά στη φυλακή με τον Μάτι, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, σταματά τις επισκέψεις και δεν απαντά πλέον στο τηλέφωνο. Η Λίμπι, μετά από ένα μήνα, έχει την ιδέα να τηλεφωνήσει στον πρώην εργοδότη της παριστάνοντας την ίδια. Στη συνέχεια μαθαίνει με έκπληξη ότι η Άντζελα έχει μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο. Έχοντας πάρει τον νέο της αριθμό, της τηλεφωνεί αμέσως. Αφού την επέπληξε ότι δεν έδωσε άλλα νέα, ζητά να μιλήσει στον γιο της. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, κάποιος μπαίνει στο διαμέρισμα και ο Μάτι φωνάζει «Μπαμπά!», πριν διακοπεί απότομα η επικοινωνία. Η Λίμπι συνειδητοποιεί ότι ο σύζυγός της είναι ακόμα ζωντανός και ότι πρέπει να ήταν αντικείμενο συνωμοσίας. Αλλά δεν έχει τρόπο να το αποδείξει και δεν μπορεί να επιτύχει την απελευθέρωσή της. Με τη συμβουλή ενός συγκρατούμενου της, πρώην δικηγόρου, προετοιμάζει την εκδίκησή της για την αποφυλάκισή της βασιζόμενη σε μια ερμηνεία του νόμου που είναι γνωστή ως Διπλός Κίνδυνος, ο οποίος απαγορεύει στο ίδιο άτομο να δικαστεί δύο φορές για τα ίδια γεγονότα, δηλαδή την υπόθεση της δολοφονίας του συζύγου της.

Έξι χρόνια αργότερα, η Λίμπι αποφυλακίζεται υπό όρους. Ωστόσο θα πρέπει να περάσει τρία χρόνια δοκιμασίας στο Σιάτλ σε ένα σπίτι με πολύ αυστηρούς κανόνες, όπου οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να πίνουν ούτε αλκοόλ και η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι στις 20:30 κάθε βράδυ. Στην παραμικρή παραβίαση των κανόνων, ο Τράβις Λέμαν, ο αστυνομικός που διευθύνει το σπίτι, στέλνει ανελέητα τους κατοίκους του πίσω στη φυλακή. Αλλά η Λίμπι δεν το βάζει κάτω. Είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε είδους τεχνάσματα για να βρει τα ίχνη του γιου της. Ο Τράβις θα έχει πολλά να κάνει μαζί της, αλλά θα καταλήξει να τη βοηθήσει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τόμι Λι Τζόουνς - Τράβις Λέμαν
  • Άσλεϊ Τζαντ - Λίμπι Πάρσονς
  • Μπρους Γκρίνγουντ - Νικ Πάρσονς
  • Ανάμπεθ Γκις - Άντζι Γκριν
  • Ρόμα Μάφια - Μάργκαρετ
  • Τζέι Μπροζό - Μπόμπι
  • Μάικλ Γκαστόν - Κάτερ
  • Ντέιβ Χάγκερ - Τζιμ
  • Νταβένια Μακ Φάντεν - Εβελυν

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιλογή ηθοποιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η Μισέλ Φάιφερ, η Μεγκ Ράιαν και η Μπρουκ Σιλντς αρνήθηκαν όλες τον ρόλο, η Τζόντι Φόστερ συμμετείχε στην οντισιόν για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία καθώς η Λίμπι Πάρσονς και ο Μπρους Μπέρεσφορντ συναντήθηκαν πολλές φορές μαζί της για το σενάριο. Ο Μπέρεσφορντ ανέφερε:

«Μου είπε μια φορά, όταν είχαμε οντισιόν. Δεν ήταν ένα επιχείρημα, είχαμε διαφορετικές απόψεις για κάτι, και είπε, Θα πρέπει να το κάνουμε με τον δικό μου τρόπο, φοβάμαι. Και είπα, Γιατί, Τζόντι; Και είπε, Επειδή είμαι τόσο έξυπνος άνθρωπος που δεν έχει νόημα να διαφωνείς μαζί μου γιατί έχω πάντα δίκιο. Νόμιζα ότι αστειευόταν, αλλά δεν ήταν! [γέλια] Είχε αυτή την εξαιρετική γνώμη για το δικό της IQ». [5]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία πέρασε τρεις εβδομάδες στο Νο1 του box office. Κέρδισε 116 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 61 εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό. [6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes η ταινία έχει βαθμολογία θετικής αποδοχής 28% με βάση 87 κριτικές και μέση βαθμολογία 4,5/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: Ένα ταλαντούχο καστ δεν καταφέρνει να σώσει αυτό το ασυνήθιστο θρίλερ. [7] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 40 στα 100 με βάση 30 κριτικέςς, υποδεικνύοντας μεικτές ή μέσες κριτικές. [8] Το κοινό που συμμετείχε σε μια δημοσκόπηση από το CinemaScore έδωσε στην ταινία έναν μέσο βαθμό "B+" σε μια κλίμακα Α+ έως F. [9]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ έδωσε στην ταινία δυόμισι αστέρια από τα τέσσερα και είπε: Αυτή η ταινία έγινε κυρίως με την ελπίδα ότι θα είχε έσοδα εκατομμύρια δολάρια, κάτι που πιθανώς εξηγεί τα περισσότερα από τα πράγματα που είναι λάθος με αυτήν. [10] Ο Λέοναρντ Μάλτιν έδωσε στην ταινία 3 από τα 4 αστέρια, αποκαλώντας την ψυχαγωγία. [11] Ο Μάικ ΛαΣάλ από την San Francisco Chronicle έγραψε ότι η ταινία είναι μια καλά ερμηνευτική εκτροπή, σκηνοθετημένη από τον Μπρους Μπέρεσφορντ (Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι) με μια έξυπνη αντίληψη των συναισθημάτων από στιγμή σε στιγμή. [12]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
Κινηματογραφικά βραβεία MTV Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Άσλεϊ Τζαντ Υποψηφιότητα
Blockbuster Entertainment Awards [13] Αγαπημένη ηθοποιός – Σασπένς Νίκη
Αγαπημένος ηθοποιός – Σασπένς Τόμι Λι Τζόουνς Υποψηφιότητα
Αγαπημένος δεύτερος ηθοποιός – Σασπένς Μπρους Γκρίνγουντ Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. www.filmaffinity.com/en/film461650.html.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0150377/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  4. «Double Jeopardy (1999)». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2024. 
  5. Urban, Andrew L. "BERESFORD, BRUCE : DOUBLE JEOPARDY" Αρχειοθετήθηκε 2012-11-13 στο Wayback Machine., Urban Cinesfile.
  6. Double Jeopardy.
  7. Double Jeopardy.
  8. «Double Jeopardy Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020. 
  9. «CinemaScore». cinemascore.com. 
  10. Ebert, Roger.
  11. Maltin, Leonard· Sader, Luke (2008). Leonard Maltin's 2009 Movie Guide. Penguin Group. σελ. 374. ISBN 978-0-452-28978-9. 
  12. LaSalle, Mick.
  13. «Blockbuster Entertainment Award winners». Variety. 9 Μαΐου 2000. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]