Διονύσιος Ξηρογιαννόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Διονύσιος Ξηρογιαννόπουλος ήταν Έλληνας βραβευμένος λογοτέχνης και υποστράτηγος.

Διονύσιος Ξηρογιαννόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Διονύσιος Ξηρογιαννόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1938
Μεσολόγγι
Θάνατος23  Οκτωβρίου 2012
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1938 στον συνοικισμό Αμπολιά, από όπου και επηρεάσθηκε ως λογοτέχνης στα "Λόγια της Αμπολιάς". Ο πατέρας του καταγόταν από τη Ζάκυνθο, ενώ η μητέρα του από το Σούλι, γένος Κουτσονίκα.

Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1ος επιτυχών), από όπου εξήλθε ως Αξιωματικός Ιππικού-Τεθωρακισμένων. Στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού και απέκτησε διπλώματα χειριστή και εκπαιδευτή πτήσεων αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκτός των Μονάδων του Όπλου του και των Επιτελείων Μεγάλων Μονάδων, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως χειριστής και εκπαιδευτής πτήσεων σε Μονάδες και στη Σχολή της Αεροπορίας Στρατού.

Φοίτησε με επιτυχία σε όλες τις προβλεπόμενες Σχολές του Εσωτερικού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και η Σχολή Εθνικής Αμύνης, όπως και σε Σχολές του Εξωτερικού (Η.Π.Α). Πλην των διπλωμάτων που απέκτησε, κατά καιρούς τιμήθηκε με παράσημα, βραβεία και λοιπές διακρίσεις.

Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου και επανελθών σε ενέργεια υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμημάτων Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (Π.Σ.Ε.Α), Πολιτικής Άμυνας (Π.Α) και Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

Η λογοτεχνική του δράση ξεκίνησε ήδη από το 1957. Πυρήνα του έργου του αποτέλεσε το Μεσολόγγι, η ιστορία του, οι άνθρωποί του, η λιμνοθάλασσα. Ο έρωτας καθώς και οι χαμένες αξίες των σύγχρονων ανθρώπων ήταν επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο στα γραφόμενά του.

Ποιήματά του έχουν βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (αργότερα έγινε τακτικό μέλος της) κατά τους 13ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών του 1999 και από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών κατά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του 2002.

Υπήρξε αρθρογράφος, χρονογράφος και σκιτσογράφος στον τοπικό Τύπο της Ι. Π. Μεσολογγίου και αντεπιστέλλον μέλος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ. E).

Απεβίωσε στις 23 Οκτωβρίου 2012.

Λογοτεχνική Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άνθρωποι και Στέκια
  • Λόγια της Αμπολιάς
  • Λόγια του νου, της ψυχής και του κορμιού
  • Πράματα και Θάματα
  • Λόγια του Έρωτα
  • Η μεγάλη βόλτα
  • Η ώρα της στιγμής

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]