Διονύσιος Λάτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Διονύσιος Λάτας
Ο Διονύσιος Λάτας στο Παγκόσμιο Θρησκευτικό Συνέδριο του Σικάγου (1893).
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1835
Θάνατος1894
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης

Ο Διονύσιος Λάτας (1835-1894) ήταν αρχιεπίσκοπος Ζακύνθου από το 1884 μέχρι το θάνατό του.

Γεννήθηκε από φτωχούς γονείς στο Γερακάρι Ζακύνθου το 1835. Εκπαιδεύτηκε στο ελληνορθόδοξο σχολείο της Βηθλεέμ και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή των Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια ήλθε στην Αθήνα και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών νομικά και ακολούθως μετέβη προς συμπλήρωση των σπουδών του στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα διορίστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονα όπου το 1884 χειροτονήθηκε επίσκοπος αναλαμβάνοντας Μητροπολίτης στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.

Κατά την ποιμαντορία του διακρίθηκε για την ευγλωττία του και την πειθώ των κηρυγμάτων του. Εργάστηκε για την ανύψωση του κλήρου αλλά και παράλληλα κατάργησε έθιμα που αντέβαιναν στις ιεροτελεστίες όπως το κάψιμο του Ιούδα δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στη νήσο, αλλά και γενικότερα. Διακόσμησε τον μητροπολιτικό ναό και ίδρυσε σχολή εκκλησιαστικής μουσικής.
Ο Διονύσιος Ζακύνθου ταξίδεψε στην Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ όπου και έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Θρησκευτικό Συνέδριο του Σικάγου όπου και εκφώνησε λόγο στην αγγλική. Θεωρήθηκε τότε μία από τις εξέχουσες μορφές του ελληνικού κλήρου.

Σημειώνεται τέλος ότι υπήρξε ιδιαίτερα φίλα προσκείμενος προς τους Εβραίους, κι από το 1881 πριν την εκλογή και χειροτονία του άρχισε να δημοσιεύει διάφορες πραγματείες θρησκευτικού πάντα περιεχομένου στην εκκλησιαστική εφημερίδα "Σιών" στην οποία διατελούσε συντάκτης από το 1881 μέχρι το 1889. Ο Διονύσιος Λάτας απεβίωσε στη Ζάκυνθο το 1894.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 12ος σελ.122.