Διερμηνέας (υπολογιστές)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Διερμηνευτής)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην πληροφορική διερμηνέας ή διερμηνευτής (interpreter) συνήθως σημαίνει ένα πρόγραμμα που εκτελεί ή ερμηνεύει εντολές σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Η διερμήνευση και η μεταγλώττιση είναι τα δύο βασικά μέσα με τα οποία υλοποιούνται οι γλώσσες προγραμματισμού, αν και δεν αποτελούν εντελώς διακριτές κατηγορίες, καθώς οι λειτουργίες τους επικαλύπτονται σε κάποιον βαθμό. Διερμηνέας είναι ένα πρόγραμμα που είτε:

  1. εκτελεί τον πηγαίο κώδικα απευθείας
  2. μεταφράζει τον πηγαίο κώδικα σε μια περισσότερο αποδοτική μορφή (κώδικα) που αμέσως εκτελεί
  3. σαφώς εκτελεί προ-μεταγλωττισμένο κώδικα που έχει δημιουργήσει κάποιος μεταγλωττιστής που είναι μέρος του συστήματος διερμήνευσης.

Με την τελευταία έννοια, ο επεξεργαστής είναι μιας μορφής διερμηνέας εντολών κώδικα μηχανής σε συνδυασμό με τον μεταγλωττιστή που τις παράγει.

Η Perl, η Python, η MATLAB, και η Ruby είναι παραδείγματα γλωσσών που μεταφράζουν τον κώδικα σε αποδοτική μορφή, στο νούμερο 2 παραπάνω, ενώ η UCSD Pascal και η εικονική μηχανή της Java ανήκουν στο νούμερο 3 παραπάνω: τα προγράμματα Java μεταγλωττίζονται και αποθηκεύονται ως κώδικας bytecode, που στη συνέχεια συνδέεται κατά την ώρα της εκτέλεσης και εκτελείται από ένα διερμηνέα (εικονική μηχανή). Μερικά συστήματα όπως η Smalltalk συνδυάζουν τη δεύτερη και τρίτη κατηγορία.

Οι όροι διερμηνευμένη γλώσσα ή μεταγλωττισμένη γλώσσα απλά σημαίνουν ότι η κανονική υλοποίηση της γλώσσας είναι διερμηνέας ή μεταγλωττιστής. Μια γλώσσα υψηλού επιπέδου είναι βασικά μια αφαίρεση, που (ιδανικά) δεν εξαρτάται από κάποια συγκεκριμένη υλοποίηση.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Interpreter (computing) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).