Διεθνής Ταυτότητα Κινητού Εξοπλισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αριθμός Διεθνούς Ταυτότητας Κινητού Εξοπλισμού - (IMEI) (Αγγλικά:International Mobile Equipment Identity, IMEI) είναι ένας αριθμός, συνήθως μοναδικός,[1][2] για την αναγνώριση κινητών τηλεφώνων 3GPP και iDEN, καθώς και ορισμένων δορυφορικών τηλεφώνων. Συνήθως βρίσκεται μέσα στη θήκη μπαταριών του τηλεφώνου, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην οθόνη στα περισσότερα τηλέφωνα εισάγοντας τον κωδικό *#06#.

Τα δίκτυα GSM χρησιμοποιούν τον αριθμό IMEI για να αναγνωρίσουν έγκυρες συσκευές και μπορούν να σταματήσουν την πρόσβαση σε ένα κλεμμένο τηλέφωνο στο δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν κλαπεί ένα κινητό τηλέφωνο, ο κάτοχος μπορεί να ζητήσει από τον πάροχο δικτύου του να χρησιμοποιήσει τον αριθμό IMEI. Αυτό καθιστά το τηλέφωνο άχρηστο ακόμα κι αν ο δράστης αλλάξει την κάρτα sim.

Οι συσκευές χωρίς υποδοχή κάρτας SIM συνήθως δεν έχουν τον κωδικό IMEI.[3] Ωστόσο, το IMEI αναγνωρίζει μόνο τη συσκευή και δεν έχει σχέση με τον συνδρομητή. Το τηλέφωνο αναγνωρίζει τον συνδρομητή μεταδίδοντας τον αριθμό Διεθνούς ταυτότητας συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας (IMSI), τον οποίο αποθηκεύει σε μια κάρτα SIM που μπορεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Phone firms defend security record». BBC News. January 8, 2002. http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/1749215.stm. Ανακτήθηκε στις August 25, 2011. 
  2. GSM Europe, «"GSME proposals regarding mobile theft and IMEI security"». , 2003-06
  3. «How to activate license when no IMEI available». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2019.