Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για την Ανάπτυξη των Ταλέντων και της Αριστείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για την Ανάπτυξη των Ταλέντων και της Αριστείας
Ίδρυση2008

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για την Ανάπτυξη των Ταλέντων και της Αριστείας (IRATDE) είναι ένας μη κυβερνητικός επαγγελματικός οργανισμός που αποτελείται από διεθνείς επιστήμονες στους τομείς της ανάπτυξης των ταλέντων, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αριστείας. Ο IRATDE ιδρύθηκε το 2008 και η αποστολή του είναι η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών και των οργανισμών για την επίτευξη των στόχων του.

Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η διεξαγωγή και υποστήριξη της έρευνας, η επικοινωνία των πορισμάτων της έρευνας, η ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η συστράτευση των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης των ταλέντων, της αριστείας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέδρια και Συμπόσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο IRATDE φιλοξενεί ανά διετία ένα διεθνές συνέδριο για τα προικισμένα και ταλαντούχα παιδιά, την καινοτομία και την εφευρετικότητα καθώς και την αριστεία σε διάφορους τομείς. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε μονό έτος, συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Το πρώτο διετές συνέδριο του IRATDE είχε ονομασία Διεθνής Διάσκεψη για την Καλλιέργεια και Διδακτική της Δημιουργικότητας και Καινοτομίας και πραγματοποιήθηκε στο Xi'an της Κίνας (30 Οκτωβρίου- 2 Νοεμβρίου). Το δεύτερο συνέδριο του IRATDE έχει προγραμματιστεί για το Dammam της Σαουδικής Αραβίας στις 26-29 Νοεμβρίου 2011.
Επιπλέον, ο IRATDE διοργανώνει τακτικά επιστημονικά συμπόσια, όπως το συμπόσιο με θέμα Η Καλλιέργεια της Χαρισματικότητας Ξεκινά Νωρίς, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο King Faisal στη Σαουδική Αραβία από τις 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2010.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επιστημονικό Περιοδικό

«Ανάπτυξη του Ταλέντου και της Αριστείας» ονομάζεται το επίσημο επιστημονικό περιοδικό που εκδίδεται από τον IRATDE. Το επιστημονικό περιοδικό εκδίδεται δυο φορές το χρόνο και παρουσιάζει άρθρα με πρωτότυπη έρευνα ή θεωρία για τον τομέα της ανάπτυξης των ταλέντων, της αριστείας, της καινοτομίας και της εξειδίκευσης.

  • Ειδησεογραφικό δελτίο (newsletter)

«Συζητήσεις περί Ταλέντων» (Talent Talks) ονομάζεται το επίσημο newsletter του IRATDE. Πρόκειται για ένα ανεπίσημο βήμα, στο οποίο τα μέλη του IRATDE μπορούν να συζητούν θέματα σχετικά με τον κλάδο της εξειδίκευσής τους.

Εκτελεστική Επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρόεδρος – Καθηγ. Abdullah Aljughaiman. Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τη Χαρισματικότητα και τη Δημιουργικότητα. Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ερευνών και Συμβουλευτικής. Πανεπιστήμιο King Faisal , Al-Ahsa, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
  • Αντιπρόεδρος – Καθηγ. Heidrun Stoeger. Καθηγητής Παιδαγωγικής. Έδρα για τη Σχολική Έρευνα, τη Σχολική Ανάπτυξη και Αξιολόγηση. University of Regensburg, Γερμανία.
  • Γενικός Γραμματέας - Καθηγ. Albert Ziegler. Καθηγητής Ψυχολογίας. Επικεφαλής της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης. University of Ulm, Γερμανία.
  • Ταμίας - Καθηγ. Jiannong Shi. Διευθυντής του Τμήματος Αναπτυξιακής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Ινστιτούτο Ψυχολογίας, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τα Υπερχαρισματικά Παιδιά, Ινστιτούτο Ψυχολογίας, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
  • Εκτελεστικό Μέλος - Καθηγ. Wilma Vialle. Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Παιδαγωγικής, University of Wollongong. Αυστραλία.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο IRATDE αριθμεί σήμερα 250 μέλη από περισσότερες από 50 χώρες. Στον IRATDE μπορούν να εγγραφούν ως Τακτικά Μέλη επιστήμονες και ερευνητές και ως Επίτημα Μέλη οργανισμοί και επαγγελματίες. Αιτήσεις για την εγγραφή μελών είναι διαθέσιμες στο επίσημο site του οργανισμού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]