Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων
Ίδρυση17  Ιουνίου 1938
ΙδρυτήςCinémathèque Française, Reichsfilmarchiv, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
Έδρα, Γαλλία
Συντεταγμένες48°51′24″ s. š., 2°21′8″ v. d.
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων (γαλλ.: Fédération internationale des archives du film - FIAF) ιδρύθηκε το 1938 στο Παρίσι και αποτελεί παγκόσμιο δίκτυο οργανισμών και ιδρυμάτων που σχετίζονται με τον χώρο των αρχείων. Οι συνεργάτες της είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα οποία συμφωνούν με τους στόχους της και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχή της λειτουργίας της, η FIAF επεδίωκε, και συνεχίζει να επιδιώκει, να συμβάλει στη συντήρηση του κινηματογραφικού αρχειακού υλικού και τη διαθεσιμότητα του στο ευρύ κοινό. Για την επίτευξη του βασικού σκοπού της, η FIAF εστιάζει σε επιμέρους στόχους , οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, είναι:[1]

 • Να στηρίξει έναν κώδικα δεοντολογίας για τη συντήρηση του κινηματογραφικού υλικού και πρακτικά πρότυπα για όλους τους τομείς του έργου των κινηματογραφικών αρχείων.
 • Να προωθήσει τη δημιουργία αρχείων κινούμενων εικόνων σε χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν.
 • Να αναζητήσει τη βελτίωση του νομικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται το έργο της διαφύλαξης των κινηματογραφικών αρχείων.
 • Να προωθήσει την κινηματογραφική κουλτούρα και να διευκολύνει την ιστορική έρευνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
 • Να προωθήσει την κατάρτιση και την εξειδίκευση στη συντήρηση και άλλες αρχειακές τεχνικές.
 • Να διασφαλίσει τη μόνιμη διαθεσιμότητα του υλικού των συλλογών για μελέτη και έρευνα από το ευρύ κοινό.
 • Να ενθαρρύνει τη συλλογή και συντήρηση τεκμηρίων και υλικού σχετιζόμενων με τον κινηματογράφο.
 • Να αναπτύξει συνεργασίες μεταξύ των μελών και να διασφαλίσει τη διεθνή διαθεσιμότητα των κινηματογραφικών αρχείων.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύματα, οργανισμοί και μεμονωμένα άτομα, τα οποία ενδιαφέρονται για την οπτικοακουστική κληρονομία και επιθυμούν να υποστηρίξουν το έργο της FIAF μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο των μελών της. Τα μέλη της FIAF διακρίνονται σε Μέλη (Members) και Συνεργαζόμενα Μέλη (Associates),[2] και ξεπερνούν τα 150 ιδρύματα σε περίπου 80 χώρες. Επιπλέον, η FIAF απονέμει σε κάποια μέλη της την ιδιότητα του Επίτιμου Μέλους (Honorary Members),[3] ως αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς τους στο έργο της. Μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα, τα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση της ένωσης, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στις προαναφερθείσες κατηγορίες μελών, μπορούν να συμμετάσχουν ως Δωρητές (FIAF Donors).

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σύνολο των δραστηριοτήτων της FIAF έγκειται η συλλογή και η συντήρηση τεκμηρίων και υλικού σχετιζόμενου με τον Κινηματογράφο. Η Ομοσπονδία συμβάλλει στην προώθηση της διεθνούς διαθεσιμότητας των κινηματογραφικών αρχείων και της ενεργής συνεργασίας μεταξύ των μελών της. Παράλληλα, αναπτύσσει προγράμματα κατάρτισης σχετικά με το αρχειακό επάγγελμα, εκδίδει ενημερωτικό υλικό και διοργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο (Annual Congress) όπου προβάλλονται και μελετώνται ζητήματα τα οποία άπτονται άμεσα ή έμμεσα του κινηματογραφικού αρχειακού υλικού. Αποσκοπώντας στην προώθηση του έργου της, αλλά και τη συντήρηση της κινηματογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η FIAF αναπτύσσει και διατηρεί συνεργατικές σχέσεις με συναφείς φορείς και συμμετέχει σε διεθνείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κινηματογραφικά αρχεία.

Οι κυριότερες εκδόσεις της FIAF είναι:[4]

«Journal of Film Preservation»
έντυπο περιοδικό για το χώρο των αρχείων κινούμενων εικόνων.
«FIAF Directory»
κατάλογος των συνεργατών της FIAF.
«International Index to Film Periodicals»
διεθνές ευρετήριο περιοδικών κινηματογραφικού περιεχομένου.
«FIAF Databases Online»
βάσεις δεδομένων της FIAF.

Ειδικές Επιτροπές της FIAF:

 • The Technical Commission: συστάθηκε το 1960 για τη διάδοση πληροφόρησης για τις σχετικές με τα κινηματογραφικά αρχεία διαδικασίες.
 • The Cataloguing and Documentation Commission: συστάθηκε το 1968 για να προωθήσει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συνεργατών της FIAF.
 • The Programming and Access to Collections Commission: συστάθηκε το 1991 με αντικείμενο τον καθορισμό πολιτικής πρόσβασης στο κινηματογραφικό υλικό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «International Federation of Film Archives». www.fiafnet.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018. 
 2. «Τα μέλη της FIAF». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
 3. «Επίτιμα Μέλη της FIAF». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
 4. «International Federation of Film Archives». www.fiafnet.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]