Διεθνής Ολυμπιάδα Γεωγραφίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομαδική φωτογραφία στη 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας, που έλαβε χώρα στη Ρωσία τον Αύγουστο του 2015.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Γεωγραφίας (αγγλ. International Geography Olympiad, συντομογραφικά iGeo) είναι ετήσιος διαγωνισμός γεωγραφίας για νεαρούς 16 έως 19 ετών από ολόκληρο τον κόσμο, που διεξάγεται από το 1996.

Οι διαγωνιζόμενοι, προερχόμενοι από πολλές χώρες που στέλνουν ομάδες στη Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας, επιλέγονται από χιλιάδες που συμμετέχουν στις δικές τους εθνικές Ολυμπιάδες Γεωγραφίας. Η Διεθνής Ολυμπιάδα Γεωγραφίας ελέγχει τις ικανότητες των διαγωνιζόμενων σε χωρικές σχέσεις και επεξεργασίες τους. Αποτελείται από τρία μέρη: ένα γραπτό διαγώνισμα, ένα τεστ με πολυμέσα και μια άσκηση στο ύπαιθρο. Η τελευταία απαιτεί παρατηρήσεις, από τις οποίες προκύπτουν μια χαρτογραφική αναπαράσταση και μια γεωγραφική ανάλυση. Το πρόγραμμα της Ολυμπιάδας περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις με πόστερ από τις ομάδες, πολιτιστικές ανταλλαγές, και χρόνο συναναστροφής μεταξύ των συμμετεχόντων και εξερευνήσεως της πόλεως που φιλοξενεί τη διοργάνωση.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Γεωγραφίας διοργανώνεται από τη Διεθνή Γεωγραφική Ένωση, που εκπονεί το υλικό του διαγωνισμού.

Μετά την πρώτη Ολυμπιάδα, συμφωνήθηκε αυτή να διεξάγεται κάθε δύο έτη. Εξαιτίας όμως της αυξανόμενης δημοφιλίας της διοργανώσεως, από το 2012 και μετά η Διεθνής Ολυμπιάδα Γεωγραφίας γίνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με τις άλλες μεγάλες Διεθνείς Ολυμπιάδες Επιστημών. Μόνη εξαίρεση ήταν το έτος 2020, οπότε λόγω της πανδημίας της COVID-19 αναβλήθηκε για τον Αύγουστο του 2021, οπότε και διεξάχθηκε διαδικτυακά, με τυπική έδρα την Κωνσταντινούπολη, καθώς ήταν προγραμματισμένο για το 2020.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. iGeo 2020 - : info@igeo2020.org. «iGeo 2020». iGeo 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]