Διεθνής Ένωση Σχολικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Σχολικών Βιβλιοθηκών (αγγλικά: International Association of School Librarianship - IASL) ιδρύθηκε το 1971 και αποτελεί το διεθνή οργανισμό για την προώθηση των σχολικών βιβλιοθηκών αλλά και της Βιβλιοθηκονομίας γενικότερα. Η IASL διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board) απαρτιζόμενο από την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) τον Εκτελεστικό Διευθυντή (Executive Director) και τρεις Περιφερειακούς Διευθυντές (Regional Directors), το οποίο συνεδριάζει σε κάθε ετήσιο συνέδριο (Annual Conference) της ένωσης.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 1960 εκφράστηκε η επιθυμία για μια διεθνή ένωση που θα υποστηρίζει το έργο όσων σχετίζονται με τις σχολικές βιβλιοθήκες και το 1962 έγινε η πρώτη προσέγγιση του Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων του Επαγγέλματος του Εκπαιδευτικού (World Confederation of Organizations of the Teaching Profession - WCOTP) για τη δημιουργία της. Με την πάροδο των χρόνων και των συναντήσεων της WCOTP συστάθηκε μια Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή με συγκεκριμένο σκοπό λειτουργίας, η οποία εκπροσωπούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την [[[Αυστραλία]], την Κένυα, τη Μαλαισία και την ]Παραγουάη. Στη συνάντηση της Συνομοσπονδίας στο Δουβλίνο το 1968 ψηφίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής για την ανάπτυξη των σχολικών βιβλιοθηκών και στη συνάντηση που ακολούθησε στο Σίδνει το 1970 εγκρίθηκε ένα πλαίσιο για τη λειτουργία της IASL ως ανεξάρτητο οργανισμό.[2]

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IASL εργάζεται για την προώθηση του έργου των σχολικών βιβλιοθηκών. Για την επίτευξη του σκοπού της, η IASL έχει θέσει επιμέρους στόχους,[3] οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης είναι:

  1. Να υποστηρίξει την ανάπτυξη των σχολικών βιβλιοθηκών σε όλες τις χώρες.
  2. Να ενθαρρύνει την ενσωμάτωση προγραμμάτων σχολικών βιβλιοθηκών στην εκπαίδευση και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία.
  3. Να προωθήσει την επαγγελματική προετοιμασία και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των σχολικών βιβλιοθηκών.
  4. Να προωθεί την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε σχολικές βιβλιοθήκες και άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία.
  5. Να προωθήσει την έρευνα στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων σε συναφείς τομείς.
  6. Να προωθήσει τη δημοσίευση και τη διάδοση της πληροφόρησης σχετικά με την επιτυχή υποστήριξη και το καινοτόμο πρόγραμμα στη Βιβλιοθηκονομία.
  7. Να κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με προγράμματα και υλικό για τα παιδιά και τους νέους στη διεθνή κοινότητα.
  8. Να δρομολογεί και να συντονίζει τις δραστηριότητες, τα συνέδρια και άλλα έργα στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και των υπηρεσιών πληροφόρησης που σχετίζονται με τα σχολεία.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη [4] της IASL μπορούν να γίνουν όσοι σχετίζονται ή απασχολούνται σε σχολικές βιβλιοθήκες και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της ένωσης. Τα μέλη της IASL διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Ενώσεις (Association membership)
  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual/Personal membership)
  • Συνταξιούχοι (Retiree membership)
  • Φοιτητές (Student membership)
  • Ιδρύματα (Institutional membership)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IASL δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως και έχει αναπτύξει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς ενώσεις και οργανισμούς, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχολικών βιβλιοθηκών και την προώθηση του έργου τους. Παράλληλα, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και ένα ετήσιο συνέδριο (IASL Conference) [5] κατά το οποίο προβάλλονται οι εξελίξεις στο χώρο και εξετάζονται σημαντικά ζητήματα. Για τη βέλτιστη υλοποίηση των έργων της η ένωση έχει συστήσει Μόνιμες (Standing Committees) και Ειδικές Επιτροπές (Ad Hoc Committees),[6] οι οποίες κατέχουν συγκεκριμένο ρόλο και περιορισμένη χρονική διάρκεια. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η δημιουργία Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups),[7] με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των μελών της, τα οποία μοιράζονται κοινά επαγγελματικά συμφέροντα. Στις συγκεκριμένες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μέλη της IASL και μέσω της συμμετοχής τους διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση των μελών της για ζητήματα της ένωσης, αλλά και της Βιβλιοθηκονομίας γενικότερα.. Επιπρόσθετα, η IASL δραστηριοποιείται και στο χώρο των εκδόσεων, με σημαντική έκδοση το εξαμηνιαίο περιοδικό «School Libraries Worldwide»,[8] κάθε τεύχος του οποίου καλύπτει διαφορετικά θέματα που αφορούν τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητικό Συμβούλιο της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Ιστορία της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Ετήσιο συνέδριο της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Επιτροπές της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  8. «Το περιοδικό της IASL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]