Διεθνής Ένωση Παιχνιδο-βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Παιχνιδο-βιβλιοθηκών (αγγλ.International Toy Library Association - ITLA) ιδρύθηκε το 1990 στο Τορίνο και αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπροσωπεί και υποστηρίζει τις παιχνιδο-βιβλιοθήκες και τους εργαζόμενους σε αυτές, διεθνώς. Η ITLA εκπροσωπεί οργανισμούς παιχνιδο-βιβλιοθηκών και ιδιώτες από όλο τον κόσμο και τονίζει τη συμβολή του παιχνιδιού στη βέλτιστη και ουσιαστικότερη εξέλιξη των ατόμων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση μιας ένωσης που θα εκπροσωπεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις παιχνιδο-βιβλιοθήκες και όσους ασχολούνται επαγγελματικά και μη με τα παιχνίδια αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Παιχνιδο-βιβλιοθηκών (4th International Conference of Toy Libraries in Toronto) που έλαβε χώρα στο Τορόντο το 1987. Δυο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Παιχνιδο-βιβλιοθηκών (5th International Conference of Toy Libraries) στο Τορίνο ιδρύθηκε η ITLA σύμφωνα με τη Νομοθεσία του Βελγίου. Η ITLA δημιουργήθηκε για να παρέχει υποστήριξη στις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες και να εξυπηρετεί τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα παιχνίδια [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ITLA BOARD) [2] αποτελεί το κυβερνών σώμα του οργανισμού, απαρτίζεται από μέλη της ITLA και εκλέγεται κατά τη Γενική Συνέλευση (General Assembly) ανά τρία έτη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

  • Πρόεδρος (President)
  • Αντιπρόεδρος (Vice President)
  • Γραμματέας (Secretary)
  • Ταμίας (Treasurer)
  • Συντονιστής της Λίστας Συνδέσμων (Link List Coordinator)
  • Συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Παιχνιδιού (World Play Day Coordinator)
  • Συντονιστής του Συνεδρίου (Conference Coordinator)
  • 6 Μέλη (Members)

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ITLA μέσα από το έργο της επιδιώκει να συμβάλλει στην προώθηση του έργου των παιχνιδο-βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο. Για την επίτευξη της βασικής της επιδίωξης, θέτει επιμέρους στόχους [3], οι οποίοι δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού και είναι:

  1. Να συμβάλλει στη διάδοση της έννοιας των παιχνιδο-βιβλιοθηκών ως ένα μέσο για να ενώσει τα παιχνίδια με τους ανθρώπους.
  2. Να χρησιμεύσει ως σύνδεσμος μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Παιχνιδο-βιβλιοθηκών, παρέχοντας μια ευκαιρία για διεθνή ανταλλαγή ιδεών και υλικού.
  3. Να διατηρήσει μια συνεργασία με άλλους οργανισμούς και ενώσεις που σχετίζονται με αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα, την υγεία, την εκπαίδευση και το παιχνίδι.
  4. Να προωθήσει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δημιουργία των παιχνιδιών που προωθούν την εκπαιδευτική, φυσική, ψυχολογική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς και τη διάδοση της πληροφόρησης σχετικά με αυτά τα παιχνίδια.
  5. Να διοργανώνει περιοδικές διεθνείς εκδηλώσεις και συνέδρια αφιερωμένα στη συζήτηση διαφόρων ζητημάτων που άπτονται των παιχνιδιών και της αλληλεπίδρασης μέσα από το παιχνίδι.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών της ITLA αποτελείται από βιβλιοθήκες και εθνικές ενώσεις παιχνιδιών, κατασκευαστές παιχνιδιών, καθώς και από άτομα που ενδιαφέρονται για την προώθηση του παιχνιδιού. Σε γενικά πλαίσια μεμονωμένα άτομα αλλά και οργανισμοί, οι οποίοι σχετίζονται με το παιχνίδι και τις Παιχνιδο-βιβλιοθήκες και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της ένωσης μπορούν να ενταχθούν σε μια από τις διαθέσιμες κατηγορίες μελών [4]:

  • Εθνικές Ενώσεις (National Associations)
  • Μεμονωμένες Βιβλιοθήκες Παιχνιδιών (Individual Toy Libraries)
  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individuals)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ITLA προωθεί τη διαδικασία του παιχνιδιού και τα παιχνίδια που προάγουν την ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ατόμων που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για το παιχνίδι. Επιπρόσθετα, διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες δίνουν στα μέλη της τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή, να ανταλλάσσουν απόψεις και να ενημερώνονται για σημαντικά ζητήματα του χώρου. Παράλληλα, προωθεί την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιχνιδιού (World Play Day)[5], κατά την οποία παιδιά και ενήλικες, μέσα από το παιχνίδι έρχονται σε επαφή, αλληλεπιδρούν και αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις και δεξιότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορικά στοιχεία για την ITLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοικητικό Συμβούλιο της ITLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της ITLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Μέλη της ITLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]