Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας (ΔΕΓ), International Association of Geodesy (IAG), είναι ένας διεθνής επιστημονικός οργανισμός στον τομέα της Γεωδαισίας με βασικό στόχο τη συνεργασία και έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα συμβάλλοντας σε αυτό μέσω των διαφόρων ερευνητικών φορέων της. Αποτελεί ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαιτικής και Γεωφυσικής (IUGG), καθώς και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη (ICSU).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οργανισμός αυτός είναι ένας από τους παλαιότερους διεθνείς οργανισμούς του είδους του. Φέρεται να ιδρύθηκε το 1862, μετά από πρόταση του στρατηγού φον Μπάεγιερ (J.J. Baeyer), που είχε υποβάλλει το προηγούμενο έτος, λαμβάνοντας το όνομα "Mitteleuropäische Gradmessung" σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας σε θέματα γεωδαισίας. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1867, έχοντας προσχωρήσει αρκετές χώρες άλλαξε η ονομασία του οργανισμού σε "Europäische Gradmessung". Το 1886 μετονομάστηκε σε "Internationale Erdmessung". Η Η γαλλική και η αγγλική μετάφραση του ονόματος αυτού είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό της όνομα "Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας (IAG)".
Μέχρι το 1917 η έδρα του οργανισμού ήταν στο Πότσνταμ. Μετά τον Α' Π.Π. τα γραφεία του οργανισμού εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι υπό την ονομασία "Association Internationale de geodesie".

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή της ΔΕΓ είναι η εξέλιξη της επιστήμης της γεωδαισίας και των εφαρμογών της, στη συλλογή και ανάλυση παρατηρήσεων, μοντελοποίηση και διατήρησης βάσης δεδομένων και γενικά με την παράλληλη τεχνολογικής ανάπτυξη σε μια διεθνή συνεργασία για τη συνεκτική αναπαράσταση του σχήματος της Γης, την περιστροφή της, και το πεδίο βαρύτητάς της καθώς και των πλανητών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica τ.17ος, σ.16

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]