Διεθνές Συμβούλιο Αραβικής Γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Συμβούλιο
Αραβικής Γλώσσας
المجلس الدولي للغة العربية
Ίδρυση2008
ΈδραΛίβανος
Ιστότοποςalarabiah.org

Το Διεθνές Συμβούλιο Αραβικής Γλώσσας (αραβικά: المجلس الدولي للغة العربية, αγγλικά: Arabic Language International Council)[1][2][3] συστάθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Γλωσσών, σε μία προσπάθεια για την προώθηση της ενότητας στην πολυμορφία, καθώς και την υπενθύμηση του ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την πολυγλωσσία ως μέσο για την προώθηση, την προστασία και τη διατήρηση της ποικιλίας των γλωσσών και πολιτισμών σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας έτσι την ύψιστη σημασία της διατήρησης της ποιότητας των έξι επίσημων γλωσσών του Οργανισμού (αραβικά, κινεζικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ισπανικά). Με βάση τα παραπάνω, στο συγκεκριμένο συμβούλιο εντάχθηκαν αρκετά αραβικά πανεπιστήμια, με την παρουσία περισσότερων από 160 πρυτάνεων των πανεπιστημίων και προέδρων, κατά την 41η διάσκεψή τους που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στις 14 με 16 Απριλίου του 2008.

Παράλληλα, το συμβούλιο υποστηρίζεται και ενθαρρύνεται από υπουργούς εκπαίδευσης στις περισσότερες από τις αραβικές χώρες, τους γενικούς γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου, την Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης, τον Παγκόσμιο Μουσουλμανικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Συνεργασίας Αραβικών Κρατών του Κόλπου, την Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ, και το Οικονομικό Συμβούλιο Αραβικής Ενότητας. Αυτοί οι οργανισμοί συμμετέχουν επιπρόσθετα με την υποστήριξη και την έγκριση των Γενικών Διευθυντών της UNESCO,[4][5][6] της ISESCO, της ALECSO και του Γραφείου Αραβικής Παιδείας για τα Κράτη του Κόλπου.[7] Επίσης ισχυρή υποστήριξη προήλθε από πρυτάνεις πανεπιστημίων, προέδρους και των γενικών γραμματέων των συνδέσμων αραβικών κολεγίων.

Η αναγνώριση και ενθάρρυνση έχει έρθει από τους γενικούς γραμματείς των ενώσεων ποιότητας, που έχουν την ιδιότητα του μέλους στο Οικονομικό Συμβούλιο Αραβικής Ενότητας και περιλαμβάνουν άραβες δικηγόρους, αραβικές τράπεζες, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, άραβες εκδότες, συγγραφείς, επενδυτές, αραβικά επιμελητηρία εμπορίου, βιομηχανίας και γεωργίας όπως και την αραβική επιτροπή για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτές είναι ορισμένες από τις οργανώσεις, τα συνδικάτα και τα όργανα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Διεθνές Συμβούλιο Αραβικής Γλώσσας και τα προγράμματά που αυτό περιλαμβάνει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. thenational.ae Cool factor boost needed to ensure Arabic’s survival
  2. al-jazirah.com انعقاد المؤتمر الدولي الرابع للغة العربية في 17 رجب 1436هـ في مدينة دبي
  3. farah.net.au Αρχειοθετήθηκε 2015-06-26 στο Wayback Machine. تغير موعد ومكان المؤتمر الدولي الثاني للغة العربية .. تضامنك مع لغتك يعني تضامنك مع نفسك
  4. unesco.org Message from Ms Irina Bokova, Director-General of UNESCO, on the occasion of World Arabic Language Day 18 December 2013
  5. moca.gov.ae UAE to sponsor 2nd International Conference for Arabic Language
  6. en.islamtoday.net Αρχειοθετήθηκε 2015-09-18 στο Wayback Machine. UAE / UNESCO Conference: "Arabic Language in Danger"
  7. tanta.edu.eg[νεκρός σύνδεσμος] Announcement of Beginning Registration in the International Conference on Arabic Language

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arabic Language International Council της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).