Διεθνές Κέντρο Παιδιών και Νέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Κέντρο Παιδιών και Νέων
Međunarodni centar za djecu i omladinu
Κατασκευή
Εγκαίνια1961 (1961)
Ανακαίνιση1997 (1997)
Επέκταση2001 (2001)
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΣαράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το Διεθνές Κέντρο Παιδιών και Νέων (βοσνιακά: Međunarodni centar za djecu i omladinu / Међународни центар за дјецу и омладину) είναι πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο που βρίσκεται στο δήμο Νόβο Σαράγεβο στο Σαράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.[1][2] Κατασκευάστηκε το 1961 και αρχικά ονομαζόταν το Πολιτιστικό Κέντρο Βάσο Πελάγκιτς προς τιμήν του Βάσα Πελάγκιτς, Σερβοβόσνιος συγγραφέας του 19ου αιώνα, γιατρός, εκπαιδευτικός, κληρικός, εθνικιστής και υποστηρικτής του ουτοπικού σοσιαλισμού.[3] Το κέντρο καταστράφηκε έντονα κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Βοσνίας και στη συνέχεια ανακαινίστηκε το 1997. Το 2001 το κέντρο επεκτάθηκε, αναδιαμορφώθηκε και αναστηλώθηκε ως Διεθνές Κέντρο Παιδιών και Νέων.[4][5][6]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γιουγκοσλαβικές κομμουνιστικές αρχές ξεκίνησαν ένα τεράστιο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών με στόχο την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού. Ένα από τα κυριότερα σημεία εστίασης του προγράμματος ήταν η δημιουργία πολιτιστικών κέντρων ριζικής βάσης σε κάθε δήμο όπου θα φιλοξενούσαν κινηματογραφικές προβολές, πολιτιστικές και λαογραφικές ομάδες, λογοτεχνικές βραδιές, μικρές θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Το 1961, οι αρχές ίδρυσαν ένα τέτοιο κέντρο στη συνοικία Γκρμπάβιτσα του δήμου Νόβο Σαράγεβο Εκείνη την εποχή, ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο στο δήμο του Σεράγεβο και πήρε το όνομά του από τον Βάσα Πελάγκιτς.[7] Με την έναρξη του πολέμου της Βοσνίας και την πολιορκία του Σεράγεβο το 1992, το κέντρο βρέθηκε σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Σέρβους και δέχτηκε μεγάλη ζημιά. Το 1997 ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε το 2001, όταν ανασυγκροτήθηκε με ένα νέο όνομα - το Διεθνές Κέντρο Παιδιών και Νέων. [8]

Σήμερα, το κέντρο φιλοξενεί καθημερινά εργαστήρια, εκθέσεις, θεατρικές παραγωγές και αθλητικές δραστηριότητες, Επίσης, είναι χώρος διεξαγωγής για μερικά ετήσια φεστιβάλ που διεξάγονται στη πόλη, συμπεριλαμβανομένων των Juventafest, FEDU και Beton Fest.[9] Έχει φιλοξενήσει διάφορες συναυλίες[10].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About us». official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  2. «Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo». sarajevo.travel. 
  3. «History». official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  4. «U JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo"». novosarajevo.ba. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  5. «Oznaka: Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo». sarajevo.co.ba. 
  6. «JU Medjunarodni centar za djecu i omladinu Sarajevo». akta.ba. 
  7. «History». official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  8. «About us». official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  9. «Muzika nije u notama, već u tišini između njih». oslobodjenje. 
  10. «Oznaka: Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo». sarajevo.co.ba. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]