Διεθνές Ινστιτούτο Διοικητικών Επιστημών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συνέδριο του ΔΙΔΕ, Πεκίνο 1996

Το Διεθνές Ινστιτούτο Διοικητικών Επιστημών (αγγλ. International Institute of Administrative Sciences – IIAS) είναι ένας διεθνής οργανισμός με επιστημονικούς σκοπούς, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Rue Defacqz 1. Αποτελεί μη κυβερνητική διεθνή οργάνωση, οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στη μελέτη της δημόσιας διοίκησης, παρέχοντας βήμα συζήτησης για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ιστορικό ίδρυσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Ινστιτούτο Διοικητικών Επιστημών ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες στις 22 Οκτωβρίου του 1930, συμπληρώνοντας ήδη 80 χρόνια ζωής (1930 – 2010). Ένα χρόνο μετά τη γερμανική κατοχή του Βελγίου, η Γκεστάπο κατέλαβε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, ιδρύοντας αντ’ αυτού μια Διεθνή Ακαδημία Κράτους και Διοικητικών Επιστημών στο Βερολίνο το Δεκέμβριο του 1941.

Μετά την απελευθέρωση του Βελγίου το Σεπτέμβριο του 1944, ανελήφθησαν νέες πρωτοβουλίες για την επανίδρυση του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες. Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου μετά τον πόλεμο πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη της Ελβετίας από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου 1947.

Οργάνωση και λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο συγκαλεί ετησίως τρεις διασκέψεις σε τρεις διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο, με συμμετοχή επτακοσίων περίπου συνέδρων. Τα μέλη του Ινστιτούτου προέρχονται από όλες τις περιοχές της υφηλίου, περιλαμβάνοντας επίσης ποικίλους διεθνείς οργανισμούς.

Η ιδιότητα των μελών διακρίνεται σε «κράτη - μέλη» (member states), μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, και «εθνικά παραρτήματα» (national sections), που συνεργάζονται στενά με το Ινστιτούτο και συγκροτούνται από προσοντούχα σε θέματα δημόσιας διοίκησης άτομα. Σήμερα, το Ινστιτούτο περιλαμβάνει 34 κράτη – μέλη, 30 εθνικά παραρτήματα και 13 διεθνείς οργανισμούς.

Τα όργανα διοίκησης του Ινστιτούτου είναι: η Εκτελεστική Επιτροπή, το Συμβούλιο Διοίκησης, η Συμβουλευτική Επιτροπή Προγράμματος και Έρευνας, η Οικονομική Επιτροπή και η Γενική Διεύθυνση των Βρυξελλών. Πρόεδρος του Ινστιτούτου είναι σήμερα (2010) ο Νοτιοκορεάτης καθηγητής πανεπιστημίου Dr. Pan Suk Kim, ενώ Γενικός Διευθυντής, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, είναι ο Ελβετός Rolet Loretan.

Το Ινστιτούτο έχει επίσης σε λειτουργία και υπό την αιγίδα του δύο εξειδικευμένους οργανισμούς: τη Διεθνή Ένωση Σχολών και Ινστιτούτων (International Association of Schools and Institutes - IASIA) και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Δημόσιας Διοίκησης (European Group of Public Administration – EGPA), οι οποιες οργανώνουν διεθνείς διασκέψεις και διενεργούν συγκριτικές μελέτες και έρευνες σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Το Ινστιτούτο εκδίδει ετησίως τη μεγάλου κύρους και διεθνούς εμβέλειας «Διεθνή Επιθεώρηση Διοικητικών Επιστημών» (International Review of Administrative Sciences) σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και κινέζικα), όπου δημοσιεύονται συγκριτικές μελέτες και μονογραφίες σχετικά με τις διεθνείς ή εθνικές εξελίξεις στη δημόσια διοίκηση, τη διοικητική μεταρρύθμιση, τα δημόσια οικονομικά, την περιφερειακή ανάπτυξη και την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Ελληνικό παράρτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα, λειτουργεί, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Διοικητικών Επιστημών» (Hellenic Institute of Administrative Sciences). Ιδρύθηκε το έτος 1978, ως «εθνικό παράρτημα» του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών των Βρυξελλών. Από το 1996 εκδίδει το διμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό “Επιθεώρηση Διοικητικής Επιστήμης”.

Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών είναι ο Μ. Βροντάκης, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά την ίδρυσή του, πρόεδρος του Ινστιτούτου είχε αναδειχθεί ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστοσελίδα Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών (www.iias-iisa.org)
  • “International Review of Administrative Sciences”, edit. 2005 – 2009, Brussels.