Διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, εκτείνεται το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων, έκτασης 3.380 τετραγωνικών χιλιομέτρων.[1] Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει οροσειρές, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες, δάση, φαράγγια, βοσκοτόπια και αποτελεί μια περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα, η οποία παρέχει στους κατοίκους των γύρω περιοχών, τους απαραίτητους πόρους για τη διαβίωση τους. Η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία, το κυνήγι αποτελούν κύρια πηγή ενασχόλησης των κατοίκων. Αποτελεί ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, με ποικιλία οικοτόπων στους οποίους διαβιούν πολλά και διαφορετικά είδη πανίδας και διαθέτει μεγάλο πλούτο χλωρίδας.

Τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου την έχει αναλάβει Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και εδρεύει στα Ιωάννινα. Ο Φορέας Διαχείρισης μεριμνά όχι μόνο για τη λειτουργία, τη διαχείριση και τη προστασία του Πάρκου, αλλά και για την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η χρηστή χρήση του περιβαλλοντικού πόρου από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.[1]

Η συνεργασία αποσκοπεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας που συντελείται στη περιοχή που καλύπτει το Εθνικό Πάρκο, έτσι ώστε να μην είναι επιβλαβής για τη βιοποικιλότητα του και να διασφαλίζεται η βιώσιμη χρήση και ανάπτυξη του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]