Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορική λήψη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις τηλεπικοινωνίες,ο όρος διαφορική λήψη ή διαφορισμός (αγγλ. diversity reception ή απλά diversity) αναφέρεται σε μια μέθοδο για την βελτίωση της λήψης ενός ραδιοσήματος σε περιβάλλον διαλείψεων.Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή,δυο ή περισσότερα αντίγραφα του αρχικού σήματος λαμβάνονται σε δέκτη,του οποίου οι κεραίες είναι τοποθετημένες σε θέσεις που απέχουν κάποια συγκεκριμένη απόσταση (η απόσταση αυτή μπορεί να είναι και λιγότερη από μέτρο).Ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα ή ένα κατάλληλο λογισμικό συνδυάζει ή επιλέγει από την κεραία λήψης έτσι ώστε να λάβει ενα σήμα βελτιωμένης ποιότητας.

Τεχνικές διαφορισμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στις πιο γνωστές τεχνικές διαφορισμού περιλαμβάνονται οι παρακάτω.

Δέκτες διαφορισμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δέκτες διαφορικής λήψης που χρησιμοποιούνται στην πράξη είναι:

Πρακτικές εφαρμογές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο γνωστές πρακτικές εφαρμογές της διαφορικής λήψης είναι στα ασύρματα μικρόφωνα και σε παρόμοιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.Ένα ασύρματο μικρόφωνο ή ηχητικό σύστημα που χρησιμοποιεί διαφορική λήψη θα αλλάξει κεραία λήψης μέσα σε μικροδευτερόλεπτα όταν στην κεραία από την οποία λαμβάνει εμφανιστεί θόρυβος σε μη ανεκτά επίπεδα.Με αυτό τον τρόπο στο σήμα που λαμβάνεται στο μικρόφωνο,ιδανικά,δεν θα υπάρχουν στιγμιαίες απώλειες σήματος και η επίδραση του θορύβου ή και των παρεμβολών και των διαλείψεων ,σε περίπτωση που ο πομπός είναι σε κίνηση, θα είναι μικρή.

Η χρήση πολλαπλών κεραιών τόσο στον δέκτη όσο και στον πομπό οδηγεί σε συστήματα ΜΙΜΟ(multiple input-multiple output). Η χρήση διαφορικής λήψης και στα δυο άκρα ονομάζεται κωδικοποίηση χώρου-χρόνου.

Για την καταπολέμηση των διαλείψεων στις ψηφιακές επικοινωνίες, χρησιμοποιείται επίσης και μια άλλη τεχνική στον πομπό,η διαφορική κωδικοποίηση.