Διαφθορά στην Αλβανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η διαφθορά στην Αλβανία είναι ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς 2013, το 66% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του βαρομέτρου απάντησαν ότι το επίπεδο της διαφθοράς έχει αυξηθεί στην Αλβανία.[1]

Το 2017, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς που εκδίδει κάθε χρόνο η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Αλβανία 91η σε σύνολο 180 χωρών με σκορ 38 βαθμών. Το 2016 είχε 39 βαθμούς, 36 το 2015, 33 το 2014 και 31 το 2013, αντιπροσωπεύοντας μια κάποια βελτίωση από το 2013, αλλά το επίπεδο παραμένει υψηλό. Όσο μεγαλύτερο το σκορ, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο της διαφθοράς σε μια χώρα.[2]

Η διαφθορά εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο προβληματικούς παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος που θέλει να ανοίξει επιχείριση στην Αλβανία.[3] Αν και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία είναι μέτριο, η επιβολή του είναι αδύναμη και τα ποσοστά καταδίκης είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Διαφθορά και ανθρώπινη ανάπτυξη στην Αλβανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το 1990, η Αλβανία έχει περάσει από μια συγκεντρωτική, σχεδιασμένη οικονομία σε μια φιλελεύθερη, την ίδια περίοδο μαζί με τις υπόλοιπες οικονομίες του Ανατολικού Μπλοκ.

Η απελευθέρωση της οικονομίας έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική, την οικονομία και άλλους δείκτες της οικονομίας. Υπάρχουν δύο κύρια συστατικά που μετρούν την πρόοδο της χώρας προς την επιτυχία.

Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη και πιο συζητημένη ένδειξη αυτής της προόδου. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι οικονομολόγοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, η οποία αποτελείται από το σύνολο του επιπέδου του συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ δεν δίνουν πλέον την ίδια σημασία στην οικονομική ανάπτυξη.

Δεύτερον, σύμφωνα με τις έρευνες η διαφθορά έχει σημαντική σχέση με το επίπεδο της προόδου που καταγράφεται σε μια χώρα. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες υπάρχει μια αρνητική σχέση μεταξύ του επιπέδου της διαφθοράς και την πρόοδο των χωρών.

Η εμπειρική έρευνα του Χύσα (2011) αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση μεταξύ των δεικτών για τη διαφθορά και του επιπέδου της ανθρώπινης ανάπτυξης. Τα εμπειρικά στοιχεία της μελέτης, συγκρίνοντας την Αλβανία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, δείχνουν ότι οι πιο διεφθαρμένες χώρες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανθρώπινης ανάπτυξης. Στην αλβανική περίπτωση, η σχέση μεταξύ διαφθοράς και ανθρώπινης ανάπτυξης είναι πολύ πιο ισχυρότερη σε σχέση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. e.V., Transparency International. «Albania 2013 - World's largest opinion survey on corruption - Transparency International». www.transparency.org. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 
  2. e.V., Transparency International. «Corruption Perceptions Index 2017». www.transparency.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-05-11. https://web.archive.org/web/20200511131023/https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017. Ανακτήθηκε στις 2017-03-24. 
  3. «Business Corruption in Albania». Business Anti-Corruption Portal. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015. 
  4. Hysa, E. (2011). Corruption and human development: Albania and EU-27. Social Studies Journal, 5(2), 43-52., https://www.researchgate.net/publication/324273986_CORRUPTION_AND_HUMAN_DEVELOPMENT_ALBANIA_AND_EU-27