Διακοίνωση Μιλιουκόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Διακοίνωση Μιλιουκόφ ήταν ένα συμβάν της 20ης Απριλίου 1917, το οποίο είχε αποτέλεσμα την ενίσχυση της υποστήριξης για τους Μπολσεβίκους στη Ρωσία, και την γενική δυσπιστία για την Ρωσική Προσωρινή Κυβέρνηση. Οι Μπολσεβίκοι, που είχαν από καιρό την γνώμη ότι η Προσωρινή Κυβέρνηση συνέχιζε τον πόλεμο με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η Τσαρική Κυβέρνηση, είχαν λίγες αποδείξεις γι’ αυτό και απλά περίμεναν για πολύ καιρό για να αναλάβουν την δράση της διάδοσης της λαϊκής δυσπιστίας για την Προσωρινή Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Μιλιουκόφ έστειλε στις Συμμαχικές Δυνάμεις ένα τηλεγράφημα, που θα αποδεικνυόταν η κρίσιμη καμπή του 1917. Το τηλεγράφημα περιείχε την δήλωση ότι η Προσωρινή Κυβέρνηση θα συνέχιζε τον πόλεμο με τους Τσαρικούς πολεμικούς σκοπούς. Το τηλεγράφημα διέρρευσε στους Μπολσεβίκους από κάποιον γνώστη από μέσα, οι οποίοι άρχισαν διαδηλώσεις κατά της Προσωρινής Κυβέρνησης, η οποία είχε προηγουμένως υποσχεθεί στον λαό ότι ο τρόμος του Τσάρντομ (Τσαρισμού) είχε τελειώσει.

Ο Μάικλ Χίκεϊ γράφει ότι: “Τα νέα της Διακοίνωσης Μιλιούκοφ αδυνάτισαν την θέση των δεξιών Καντέτ στο Σμόλενσκ, αλλά δεν είχαν καμία επίδραση στις τοπικές προσωπικότητες της πολιτικής εξουσίας, αφού οι σοσιαλιστές είχαν ήδη μπει στην τοπική διακυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις”.

Ο Μιλιουκόφ παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη των Μπολσεβίκων, καθώς είχαν αποκαλύψει μια έμφυτη αδυναμία στην Προσωρινή Κυβέρνηση: την διπλοπροσωπία.