Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Moldovan Declaration of Independence
ΔημιουργήθηκεΑύγουστος 1991
Επικυρώθηκε27 Αυγούστου 1991
ΤοποθεσίαΚοινοβούλιο της Μολδαβίας (καταστράφηκε αρχικά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τις βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία τον Απρίλιο 2009, αλλά αργότερα ανακτήθηκε.)
Υπογράφοντεςπρόεδρος Mircea Snegur
ΣκοπόςΔιακήρυξη της ανεξαρτησίας
Illegitimize the Molotov–Ribbentrop Pact

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ρουμανικά: Declarația de independență a Republicii Moldova) ήταν ένα έγγραφο που εγκρίθηκε στις 27 Αυγούστου 1991 από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έγγραφο αναφέρεται στην «χιλιόχρονη ιστορία» και στην «αδιάλειπτη κρατική υπόσταση» εντός των ιστορικών και εθνικών συνόρων και αναφέρεται στην επίσημη γλώσσα της χώρας ως «ρουμανική». Αυτή η ιδρυτική πράξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας γιορτάζεται ως Ημέρα Ανεξαρτησίας.[1]

Μολδαβικό γραμματόσημο του 2001 για τη 10η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Το πρωτότυπο έγγραφο που εγκρίθηκε και υπογράφηκε από 278 βουλευτές το 1991 κάηκε κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για τις βουλευτικές εκλογές της Μολδαβίας του 2009[1] αλλά ένα πανομοιότυπο έγγραφο αποκαταστάθηκε το 2010.[1]

Διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Μολδαβίας διεκδικεί σαφώς και άμεσα την κυριαρχία της Μολδαβίας επί του εδάφους της Υπερδνειστερίας ως «συστατικό μέρος της ιστορικής και εθνικής επικράτειας του λαού μας». Αυτό προκάλεσε διαμάχη, καθώς η περιοχή αυτή είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβική Ε.Σ.Σ.Δ. το 1990 και σχημάτισε την Πριδνεστοριανή Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (PMSSR), η οποία δεν είχε αναγνωριστεί ως νόμιμη σοβιετική δημοκρατία ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Μολδαβική Ε.Σ.Σ.Δ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Text of Moldova's Declaration of Independence recovered - Moldova Azi». web.archive.org. 22 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023.