Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H Διαδικτυακή Εγκυκλοπαιδεια Φιλοσοφίας (Internet Encyclopedia of Philosophy, IEP) είναι ελεύθερης πρόσβασης online εγκυκλοπαίδεια για ζητήματα φιλοσοφίας και βιογραφίες φιλοσόφων και δημιουργήθηκε από τον Τζέιμς Φίζερ (James Fieser) το 1995. Τη γενική επιμέλεια ως εκδότες έχουν οι Τζέιμς Φίζερ, καθηγητής της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Τενεσί και Μπράντλεϊ Ντόουντεν (Bradley Dowden), καθηγητής της φιλοσοφίας πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σακραμέντο. Στο προσωπικό περιλαμβάνονται αρκετοί λημματογράφοι σε ζητήματα φιλοσοφίας, καθώς και εθελοντές.

Στόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IEP είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση[1] και έχει ως στόχο την παροχή λεπτομερούς και ακαδημαϊκής πληροφορίας[1]. Ο διαδικτυακός τόπος της εγκυκλοπαίδειας ανασχεδιαστηκε το καλοκαίρι του 2009, περνώντας από τις στατικές HTML σελίδες, στην open-source εκδοτική πλατφόρμα WordPress.[2].

Ακαδημαϊκό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ίδια την IEP, η ποιότητα των άρθρων του είναι «στο ίδιο επίπεδο με εκείνο των καλύτερων πολύτομων έντυπων εγκυκλοπαιδειών». Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την πρόσληψη ειδικευμένων συνεργατών και τη χρήση κριτών αξιολόγησης, με σύστημα αρκετά «αυστηρό που ανταποκρίνεται σε υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα». Η εγκυκλοπαίδεια χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή, κλειστή διαδικασία για την ανάθεση και την κρίση των μόνιμων λημματων της (συγκρίσιμη με εκείνη της Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας του Στανφορντ: βλ αξιολόγηση από ομοτίμους), αλλά ενότε χρησιμοποιεί υλικό από ανοικτούς πόρους για τη δημιουργία προσωρινών λημμάτων, έως ότου ολοκληρωθούν τα μόνιμα λήμματα[1].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «About the IEP». Internet Encyclopedia of Philosophy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 
  2. «IEP Staff». Internet Encyclopedia of Philosophy. 

Εξωτερικοί συνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]