Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Μιλάνο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η πρόσοψη του Μουσείου

Το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Ιταλ. Museo civico di storia naturale) που βρίσκεται στο Μιλάνο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικών επιστημών στην Ιταλία.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του φιλόσοφου και συλλέκτη Τζουζέππε ντε Κριστόφορις (ιταλ. Giuseppe De Cristoforis, 1803–1837), ο οποίος κληροδότησε τη συλλογή του υπό τον όρο να κτιστεί μουσείο που θα τη φιλοξενεί. Πρώτος διευθυντής ανέλαβε ο Γκέοργκ Γιάν (γερμ. Georg Jan, ιταλ. Giorgio Jan, 1791–1866), ο οποίος επίσης δώρισε την ιδιωτική του συλλογή προς επέκταση του μουσείου. Η ίδρυση του μουσείου πραγματοποιήθηκε το έτος 1838, ενώ το κτίριο νεοκλασικού ρυθμού κτίστηκε μεταξύ 1888 και 1893. Το κτίριο καταστράφηκε εντελώς στους βομβαρδισμούς του 1943, και τα μισά εκθέματα χάθηκαν. Ξανακτίστηκε το 1952 και άνοιξε πάλι τις πύλες του για το κοινό.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο βρίσκεται στην ανατολική όψη του πάρκου Giardini Pubblici Indro Montanelli, κοντά στο Πλανητάριο.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο διαθέτει είκοσι τρεις χώρους σε δύο ορόφους, ενώ φιλοξενεί περίπου εκατό σκηνικά φυσικών οικολογικών τοπίων φυτικού και ζωικού θέματος. Διαθέτει επίσης σημαντική βιβλιοθήκη, με 140.000 τόμους βιβλίων και 2.400 περιοδικά.

Οι μόνιμες εκθέσεις εμπεριέχουν θέματα από

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Museo Civico di Storia Naturale di Milano της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).