Δημοσθένης Μισιτζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημοσθένης Μισιτζής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1826
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεατρικός συγγραφέας

Ο Δημοσθένης Μισιτζής (1826 ;-;) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημοσθένης Μισιτζής γεννήθηκε γύρω στα 1826 στη Σάμο Σε νεαρή ηλικία πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάζεται ως δάσκαλος και συνεργάζεται με φιλεκπαιδευτικούς συλλόγους και αδελφότητες. Συνεργάζεται στις θεατρικές παραστάσεις Στα 1878 πηγαίνει στη Φιλιππούπολη για α μεταρρυθμίσει το εκεί Ελληνικό σχολείο. Ίσως ήταν παντρεμένος αν κρίνουμε την αναφορά που κάνει σε ποίημά του ο θάνατος του δεκατετράχρονου γιου του. Μας είναι άγνωστο το πότε πέθανε.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1881 στην Φιλιππούπολη εκδίδει την μονόπρακτη κωμωδία του Ο δουξ της βλακείας. Η ιστορική τραγωδία Ο Βελισάριος ή Κακία και η αρετή (Κωνσταντινούπολη 1870), Ο εκδικούμενος υπηρέτης-η οποία αποδίδεται σε άλλον συγγραφέα. Ο Φιάκας δημοσιευμένο για πρώτη φορά το 1872. Έχει γράψει και μερικά ποιήματα, διδακτικά συνθέματα, όπως η Ανθοδέσμη των παιδιών (1885), τη νουβέλα Ο Χριστός νικά (1903).

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βάλτερ Πούχνερ, «Ο Φιάκας», Ανθολογία Νεοελληνικής Δραματουργίας, τομ. Β, 1 Από την Επανάσταση του 1821 ως τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα, 2006, σελ.237-238