Δημοκρατική Συμμαχία Ειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατική Συμμαχία Ειρήνης
Alliance Démocratique pour la Paix (Γαλλ.)
ΣυντομογραφίαADP-MALIBA, ΔΣΕ
ΗγέτηςΑμαντού Τιάμ
Ιδρυτής και Επίτιμος πρόεδροςΑλιού Μπουμπακάρ Ντιάλο
Ίδρυση2013
ΙδεολογίαΟικονομικός φιλελευθερισμός
Χρώματα     Κίτρινο
     Μπλε
Σύμβολο εκλογών
Ζυγός
Ιστότοπος
facebook. adpmaliba
Πολιτικό σύστημα στο Μάλι
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δημοκρατική Συμμαχία Ειρήνης (Γαλλικά: Alliance Démocratique pour la Paix, με ακρωνύμιο: ADP-MALIBA) είναι ένα οικονομικό φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα στο Μάλι. Ιδρύθηκε το 2013 από τον μεγαλοεπιχειρηματία Αλιού Μπουμπακάρ Ντιάλο. Από το 2015 αρχηγός του κόμματος είναι ο Αμαντού Τιάμ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατική Συμμαχία Ειρήνης ιδρύθηκε το 2013 από τον μεγαλοεπιχειρηματία Αλιού Μπουμπακάρ Ντιάλο, ο οποίος διευθύνει τα χρυσωρυχεία «Βασούλ'ορ» και την Καναδική εταιρεία εξορύξεων «Πέτρωμα Α.Ε.» στο Μάλι.[1][2] Η ιδεολογία του κόμματος είναι βασισμένη στον «οικονομικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», και στοχεύει στο να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό και ακμάζων κράτος μέσω της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς». Στις προεδρικές εκλογές του 2013 η ΔΣΕ υποστήριξε τον μετέπειτα 6ο Πρόεδρο του Μάλι, τον Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, και στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους κέρδισε τις 2 από τις 147 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.[3]

Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2015, ο Αλιού Ντιάλο έγινε επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος και νέος αρχηγός του κόμματος έγινε ο Αμαντού Τιάμ.[4] Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, τέσσερις βουλευτές εγκατέλειψαν το κυβερνών κόμμα Συναγερμός για το Μάλι και προσχώρησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία Ειρήνης. Ακόμα ένας βουλευτής έφυγε από την Ένωση Ρεπουμπλικανική και Δημοκρατική και ήρθε στη ΔΣΕ, οπότε το κόμμα έφτασε να έχει 9 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Αλιού Ντιάλο αντιμετώπισε τον Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ήρθε τρίτος συγκεντρώνοντας το 8,03% των ψήφων.[5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Salif. «Mali : Qui est Aliou Boubacar Diallo ?». Mali Actu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  2. Matin, Le. «Présidentielle 2018 : Aliou Boubacar Diallo dans les starting-blocks pour relever le Mali | maliweb.net» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  3. «Annuaire Assemblee Nationale» (PDF). 
  4. Salif. «Mali: 1er congrès ordinaire d'ADP/MALIBA : Amadou Thiam succède à Alou Boubacar Diallo». Mali Actu (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  5. «Aliou Boubacar Diallo candidate for the Malian presidential election». 
  6. «Resultats definitifs Presidentielle 2018 1er tour» (PDF).