Δημοκρατία της Πρεκμούριε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία της Πρεκμούριε
29  Μαΐου 19196  Ιουνίου 1919

Σημαία
ΠρωτεύουσαΜούρσκα Σόμποτα
Πολίτευμαπολιτεία

Η Δημοκρατία της Πρεκμούριε (σλοβενικά: Respublika Slovenska okroglina, ουγγρικά: Vendvidéki Köztársaság ή Muravidéki Köztársaság ή Mura Köztársaság, γερμανικά: Murrepublik ή Republik Übermurgebiet), ήταν ένα βραχύβιο κράτος των Σλοβένων στην περιοχή Πρεκμούριε της σημερινής Σλοβενίας. Η Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στις 29 Μαΐου 1919 στην πόλη Μούρσκα. Ηγέτης του κινήματος ήταν ο Βίλμος Τκάλετς διευθυντής σχολείου και ψάλτης.

Το 1919 οι Ούγγροι κομμουνιστές του Μπέλα Κουν ανακήρυξαν στη Βουδαπέστη κομουνιστική δημοκρατία ωστόσο οι Σλοβένοι του Πρεκμούριε δεν είχαν ενταχθεί στο κομμουνιστικό κίνημα.

Ο Τκάλετς με λίγους στενούς φίλους του στις 29 Μαΐου ανακήρυξε τη Δημοκρατία της Πρεκμούριε. Ωστόσο η νεοσύστατη Δημοκρατία δεν είχε αποδοχή κι ένωσε πολύ λίγα μέρη. Τον Ιούλιο του 1919 ο Ουγγρικός στρατός κατέλαβε την Πρεκμούριε και ο Βίλμος Τκάλετς αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αυστρία, επειδή ο πληθυσμός δεν ήταν πρόθυμος να πολεμήσει ενάντια στους Ούγγρους. Το 1920 η Πρεκμούριε έγινε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Βίλμος Τκάλετς αργότερα διέφυγε στην Ουγγαρία όπου εργάστηκε ως δάσκαλος και δημόσιος υπάλληλος.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Јулиј Титл: Мурска Република, 1971.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]