Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημαρχείο Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημαρχείο Λευκωσίας
Χάρτης
Είδοςκτήριο και δημαρχείο
ΔιεύθυνσηΕπτανήσου 11, 1016 Λευκωσία[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°10′25″N 33°21′56″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Λευκωσίας
ΤοποθεσίαΛευκωσία
ΧώραΚύπρος
Ιστότοπος
https://www.nicosia.org.cy/el-GR/informations/contact/48688/
Commons page Πολυμέσα

Το Δημαρχείο Λευκωσίας είναι ένα σύγχρονο κτίριο εντός της παλιάς Λευκωσίας το οποίο στεγάζει τις υπηρεσίες του δήμου Λευκωσίας. Οι εργασίες του κτηρίου άρχισαν το 2001 σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Irwin Kritioti.

Το κτίριο είναι τετραώροφο και είναι κτισμένο εντός του μεσαιωνικού αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας. Οι εργασίες του νέου δημαρχιακού κτηρίου ξεκίνησαν το 2001, αλλά σταμάτησαν όταν στο χώρο εντοπίστηκαν μεσαιωνικές αρχαιότητες κυρίως της εποχής της φραγκοκρατίας.

Ακολούθησε μια πενταετής παύση εργασιών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα συνεργεία των αρχαιολόγων ανέσκαψαν σχεδόν ολόκληρη την περιοχή, όπου επρόκειτο να χτιστεί το οικοδόμημα, διενεργώντας μια «σωστική ανασκαφή» εντός της περιτειχισμένης πόλης. Αποκαλύφθηκαν θεμέλια και ερείπια ναών και άλλων κτηρίων. Μετά συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές αποφασίστηκε ότι αυτές οι αρχαιότητες θα έπρεπε να διατηρηθούν.

Οι οικοδομικές εργασίες συνεχίστηκαν μετά τις αναγκαίες τροποποιήσεις των αρχικών σχεδίων, ώστε να συνυπάρχει το νέο κτίριο με τα μνημεία του παρελθόντος. Οι αρχαιότητες που ανασκάφτηκαν, αναδείχθηκαν, είναι εν μέρει επισκέψιμες και αποτελούν μέρος ενός νέου αρχαιολογικού πάρκου.

Στο κέντρο της κτιριακής σύνθεσης, που βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο πάνω από τις αρχαιότητες, βρίσκεται η κεντρική αίθουσα και χώρος πολλαπλών χρήσεων, ικανός να φιλοξενήσει 320 άτομα. Οι γυάλινοι τοίχοι επιτρέπουν τη νυχτερινή θέα των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό και δημιουργούν ένα είδος «μαγικού φαναριού» μέσα στην καρδιά της πόλης.     

  Το σύμπλεγμα του νέου δημαρχιακού μεγάρου αποτελείται από τρία κτήρια, απέναντι από τη βόρεια πλευρά βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αλλά και άλλες δημοτικές υπηρεσίες.          

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.nicosia.org.cy/el-GR/informations/contact/48688/. Ανακτήθηκε στις 2  Φεβρουαρίου 2024.

https://www.nicosia.org.cy/el-GR/informations/contact/48688/

https://www.alphanews.live/cyprus/apokleistikes-eikones-apo-neo-ktirio-toy-demarcheioy-leykosias-binteo

https://parallaximag.gr/architektoniki/to-entyposiako-diafano-dimarcheio-leykosias-syndyazei-to-monterno-me-tin-archaiologia

https://www.cy-arch.com/neo-dimarhio-lefkosias/