Δημήτριος του Κλαρτζέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος του Κλαρτζέτι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
დემეტრე (Γεωργιανά)
Θάνατος1028
Γεωργία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςGourgen de Klarjéthie

Ο Δημήτριος, γεωργιανά: დემეტრე Demeter (απεβ. το 1028) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας του κλάδου του Κλαρτζέτι ήταν πρίγκιπας της Ιβηρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Γεωργίου (γιου του Βαγράτ Β΄ του Κλαρτζέτι), ο οποίος επαναστάτησε γύρω στο 1010 κατά του βασιλιά Βαγράτιος Γ΄ της Γεωργίας και στέφθηκε βασιλιάς του Κλαρτζέτι, ωστόσο το 1012 ο Γεώργιος εκτελέστηκε. Ο Δημήτριος διέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε Ελληνική εκπαίδευση. Επιστρέφοντας στη Γεωργία με το τέλος του Βαγράτ Γ΄ το 1014, κατάφερε να βρει μία θέση στην υψηλή κοινωνία του βασιλείου και έγινε αρχηγός της φιλο-Βυζαντινής μερίδας της Γεωργίας. Λίγο μετά την άνοδο του Βαγράτ Δ΄ στον θρόνο, ο Κωνσταντίνος Η΄ των Μακεδόνων έστειλε στρατό για να καταλάβει τη βασική πόλη-φρούριο του Αρτανούτζι για λογαριασμό του Δημητρίου των Βαγρατιδών, πρίγκιπα της Ιβηρίας. Αρκετοί Ίβηρες ευγενείς αυτομόλησαν στους Βυζαντινούς, αλλά οι πιστοί υπήκοοι του Βαγράτ Δ΄ έδωσαν μία πεισματική μάχη. Οι Βυζαντινοί κατέλαβαν τα Ιβηρικά σύνορα και πολιόρκησαν το Kλντεκάρι, ένα βασικό φρούριο στην επαρχία Τριαλέτι, αλλά δεν κατάφεραν να το καταλάβουν και βάδισαν πίσω στην περιοχή Σαβσέτι. Ο τοπικός επίσκοπος Σάβα του Tμπέτι οργάνωσε μία επιτυχημένη άμυνα της περιοχής, αναγκάζοντας τους Βυζαντινούς να υποχωρήσουν. Τελικά ο Βαγράτ Δ΄ κατάφερε να νικήσει τον Δημήτριο και τον φυλάκισε. Το Γεωργιανό Χρονικό αναφέρει, ότι απεβίωσε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Ρώμη, 1990, σελ. 132-133.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]