Δημήτρης Ζ. Νικήτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Ζ. Νικήτας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτρης Νικήτας (Ελληνικά)
Γέννηση1949
Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσανέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Γερμανικά
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1967–1971)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1974–1977)
Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακλασικός φιλόλογος
λατινιστής
βυζαντινολόγος

Ο Δημήτρης Ζ. Νικήτας (γεν. 1949) είναι Έλληνας ακαδημαϊκός, με πεδίο ειδίκευσης την λατινική γλώσσα και λογοτεχνία.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το 1967 έως το 1971 και αργότερα γερμανική φιλολογία από το 1974 έως το 1977. Συνέχισε από το 1974 και έπειτα ως ακαδημαϊκός στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και έγινε τακτικός καθηγητής, αφού πρώτα απετέλεσε βοηθός καθηγητή.

Από το 1977 έως το 1981 έκανε το μεταπτυχιακό του στα πανεπιστήμια Μάνχαϊμ και Χαϊδελβέργης στη δυτική Γερμανία. Εκεί εξεπόνησε την διατριβή του. Συνέχισε για δύο χρόνια τις μεταδιδακτορικές του έρευνες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ως υπότροφος του ιδρύματος Αλεξάντερ φον Χούμπολτ.

Απετέλεσε διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας καθώς και Μέλος της Επιτροπής Ερευνών και της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει αποτελέσει προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Από το 2014 διδάσκει λατινική πατρολογία στην Κινσάσα στην ΛΔ Κονγκό και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και αλλού. Έχει εκδόσει επιστημονικά μονογραφήματα και κείμενα σε περιοδικά και θεωρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και εκλαϊκευμένα γραπτά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Έχει επίσης εκπονήσει την δεκαπεντασέλιδη εισαγωγή στη λατινική γλώσσα και λογοτεχνία, που διδάσκεται στη θεωρητική κατεύθυνση του Λυκείου. Η εισαγωγή αυτή, λόγω της απαιτούμενης αποστήθισης, του υπερβολικά μεγάλου αριθμού ονομάτων και έργων, αλλά και την παρουσία πολλών ιστορικών όρων/γεγονότων που δεν έχουν διδαχθεί οι μαθητές, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με μαθητές και καθηγητές να ζητούν την κατάργησή της.[2]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία της Ρωμαϊκής Λογοτεχνίας του Μίχαελ φον Άλμπρεχτ, σε δύο τόμους, επιμέλεια/μετάφραση στα ελληνικά: Δ.Ζ. Νικήτας.
  • Μετέφρασε το βιβλίο Ελληνικά Γράμματα και Λατινικός Μεσαίωνας του Βάλτερ Μπέρσιν.
  • Μετέφρασε επίσης την μονότομη Εισαγωγή στην Αρχαιογνωσία της Ρώμης του Φριτς Γκραφ.
  • Δ.Ζ. Νικήτας, Λεωνίδας Τρομάρας, Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2019).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νικήτας Δημήτριος | Τμήμα Φιλολογίας». www.lit.auth.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022. 
  2. «Πανελλήνιες 2022: Medicaminafaciei (ή περί Λατινικών και άλλων δαιμονίων)». Alfavita. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022.