Δασοπονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συγκομισθέντα κορμοτεμάχια σε δάσος.

Δασοπονία είναι η επιστήμη (η οποία υπάγεται στις Γεωπονικές επιστήμες) που έχει ως κύριο αντικείμενο τη διαχείριση, τη χρήση, την προστασία και τη συντήρηση όλων των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών, συμπεριλαμβανόμενων και όλων των δασικών και λιβαδικών εκτάσεων.

Η συγκομιδή δασικών προϊόντων, η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, η γενετική των δασοπονικών ειδών, η προστασία του εδάφους και των υδάτων, η προστασία της άγριας ζωής, η δασική αναψυχή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της δασοπονικής επιστήμης.[1][2]

Η επιστήμη της δασοπονίας εμπεριέχει στοιχεία που καλύπτονται από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα των βιολογικών, φυσικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.[3]

Η σύγχρονη δασοπονία, γνωστή και ως δασοπονία πολλαπλών σκοπών, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:

 • Τη δασική βοτανική
 • Τη διαχείριση των δασών
 • Τη συγκομιδή ξυλωδών και μη ξυλωδών προϊόντων
 • Την προστασία της άγριας πανίδας
 • Τη διαχείριση των υδάτων
 • Τα δασοτεχνικά έργα
 • Τη δασική αναψυχή
 • Την δασική προστασία και παθολογία
 • Τη διαχείριση της βιοποικιλότητας
 • Τη δασική εδαφολογία
 • Τις αναδασώσεις και τη συντήρηση των δασικών οικοσυστημάτων.

Ο επιστήμων που εξασκεί τη δασοπονία ονομάζεται Δασοπόνος. Πρόσθετα, στη χώρα μας λέγεται είτε δασολόγος (αν είναι απόφοιτος πανεπιστημιακού τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος), είτε δασοπόνος (αν είναι απόφοιτος τεχνολογικής κατεύθυνσης, βλ. πρώην τμήματος ΤΕΙ Δασοπονίας)

Δάσος οξιάς, βασικό δασοπονικό είδος στα ευρωπαϊκά δάση.

Τα δασικά οικοσυστήματα έχουν πλέον αναγνωριστεί ως ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Βιόσφαιρας, επηρεάζοντας καθοριστικά τον πλανήτη μας.[4] Κατά συνέπεια, ο ρόλος της δασοπονίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ως μια βασική, εφαρμοσμένη επιστήμη και τεχνολογικό αντικείμενο.

Ο άνθρωπος σήμερα εξαρτάται από τα δάση και τη βιοποικιλότητά τους, πολύ περισσότερο από ότι θεωρήθηκε στο παρελθόν[5] και η δασοπονία είναι εκείνο το οικονομικό και περιβαλλοντικό πεδίο, το οποίο εξασφαλίζει φυσικούς πόρους και επηρεάζει πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες σε πολλά κράτη της Υφηλίου.[6] Τα δάση σήμερα διασφαλίζουν περισσότερες από 86 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ συμπληρωματικά υποστηρίζουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους με έμμεσο τρόπο.

Μοντέρνο πριστήριο ξυλείας, του κυριότερου προϊόντος των δασών.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η μελέτη και η έρευνα με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, τη γενετική βελτίωση των δασοπονικών ειδών, η δασοπονία εξελίσσεται και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις δασικές αναδασώσεις σε φυσικά δάση και στην ανάπτυξη της Αγροδασοπονίας (forest plantations).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «SAFnet Dictionary | Definition For [forestry]». Dictionaryofforestry.org. 22 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2014. 
 2. «Seed Origin - Forestry Focus» (στα αγγλικά). Forestry Focus. http://www.forestryfocus.ie/growing-forests-3/establishing-forests/reproductive-material/seed-origin/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-05. 
 3. Young, Raymond A. (1982). Introduction to Forest Science. John Wiley & Sons. σελ. ix. ISBN 978-0-471-06438-1. 
 4. «ecosystem part of biosphere». Tutorvista.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2014. 
 5. The State of the World’s Forests 2020. Forests, biodiversity and people – In brief. Rome: FAO & UNEP. 2020. ISBN 978-92-5-132707-4. 
 6. «How does the forest industry contribute to the economy?». www.nrcan.gc.ca (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2018.