Δασοπονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Η Δασοπονία αποτελεί ιδιαίτερη επιστήμη που περιλαμβάνεται στις Γεωπονικές Επιστήμες. Κύριο αντικείμενο της επιστήμης αυτής είναι η "διαχείριση" των δασικών εκτάσεων, των λεκανών απορροής υδάτων, καθώς και η ανάπτυξη φυσικών και τεχνητών δασών.
Στα πλαίσια αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της η έρευνα για την προστασία εδάφους, νερού, της άγριας ζωής καθώς ακόμα και η δασική αναψυχή.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν τρία τμήματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (το Τμήμα Δασοπονίας Δράμας παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και το Τμήμα Καρδίτσας παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας). Το κάθε τμήμα ξεχωριστά, έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία και τις τεχνικές που εφαρμόζονται στη Δασοπονία και στα Έργα του Φυσικού Περιβάλλοντος με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, εξέλιξη και προοπτική

Τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ανήκουν στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι) της Χώρας μας. Τα Τμήματα αυτά στοχεύουν στην παροχή εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου εφαρμοσμένης επιστημονικής γνώσης στη Δασοπονία και στο Φυσικό Περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα προωθούν σύγχρονες δασοπονικές τεχνολογικές δεξιότητες. Τα Τμήματα συμμετέχουν ενεργά σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και συμβάλλουν σημαντικά στην εφαρμοσμένη δασική έρευνα στην Ελλάδα. Ακόμη αναπτύσσουν συνεργασίες με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και άλλων χωρών, καθώς και με Φορείς και επιχειρήσεις συναφείς με την Δασοπονία. Το Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αποτελούνται συνήθως από δύο Τομείς:

1. Τον Τομέα Έργων Φυσικού Περιβάλλοντος και

2. Τον Τομέα Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρousse Britannica" τομ.19ος,σελ. 430.