Δασκαλόπετρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η περιοχή Δασκαλόπετρα βρίσκεται στον Βροντάδο ,βορειοανατολικά της Χίου. Πρόκειται για ένα σημείο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα .Περιλαμβάνει μία παραλία που έχει πρόσβαση στον κόσμο και ένα λιμανάκι με βαρκούλες [1].

Η Δασκαλόπετρα

Ιστορικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω από την παραλία υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του Βροντάδου ,η Πέτρα του Ομήρου ,ένας βράχος ,με μεγάλη ιστορική σημασία ,καθώς ,εκεί, λέγεται ότι καθόταν ο Όμηρος και δίδασκε. Σύμφωνα με αυτό ,αιτιολογείται και η ονομασία της περιοχής (η πέτρα του δασκάλου).Κοντά στην Πέτρα του Ομήρου , ανεβαίνοντας ένα μονοπάτι ,οι επισκέπτες συναντούν την Βρύση του Πασά . Το όνομα αυτής προέρχεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας ,καθώς σε αυτό το σημείο κατοικούσαν πολλοί Τούρκοι και συγκεκριμένα ο Μεχμέτ Πασάς ,ο οποίος έχτισε και την βρύση [2].Λίγο βορειότερα βρίσκεται το μνημείο του Γιάννη Ψυχάρη με θέα την θάλασσας ,ο οποίος πέρασε από τη Χίο για να αγωνιστεί για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας [2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δασκαλόπετρα». Chios Travel Guide. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «Το Ιερό της Κυβέλης- Δασκαλόπετρα - Ράκτης - Γυμνάσιο Βροντάδου - Χίος - Πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας ΙΜΕ». local.e-history.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021.