Δακτυλίτιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δακτυλίτιδα
Diseases of children (1916) (14743209206).jpg
Συφιλιδική δακτυλίτιδα

Δακτυλίτιδα ή δάκτυλο λουκάνικο (Dactylitis ή sausage digit) είναι η φλεγμονή ολόκληρου του δακτύλου (χεριού ή ποδιού),[1] και μπορεί να είναι επώδυνη.

Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη "δάκτυλος". Στην ιατρική της έννοια, αναφέρεται στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.

Σχετικές καταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δακτυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στις οροαρνητικές αρθροπάθειες (seronegative arthropathies), όπως στην ψωριασική αρθρίτιδα και στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και στη δρεπανοκυτταρική νόσο ως αποτέλεσμα αγγειοαποφρακτικής κρίσης με οστικά έμφρακτα (bone infarcts) και σε λοιμώδεις καταστάσεις περιλαμβανομένων της φυματίωσης, της σύφιλης και της λέπρας. Στην αντιδραστική αρθρίτιδα, εμφανίζονται δάκτυλα λουκάνικου λόγω υμενίτιδας.[2] Δακτυλίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί με σαρκοείδωση.

Στην δρεπανοκυτταρική νόσο εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ βρεφών ηλικίας 6-9 μηνών (καθώς η προστατευτική τους εμβρυική αιμοσφαιρίνη, HbF, αντικαθίσταται από την ενήλικη αιμοσφαιρίνη και εκδηλώνεται η ασθένεια) και είναι πολύ συχνά η ένδειξη εμφάνισης της διαταραχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρότυπο:DorlandsDict
  2. Robbins, Stanley Leonard; Kumar, Vinay; Abbas, Abdul K.; Cotran, Ramzi S.; Fausto, Nelson (2010). "Robbins and Cotran pathologic basis of disease". In Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Nelson Fausto. Robbins Pathology Series (Elsevier). p. 205. (ISBN 978-1-4160-3121-5).