Δίχτυ πετοσφαίρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δίχτυ πετοσφαίρισης

Το δίχτυ του βολεϊ(Πετοσφαίριση) ή αλλιώς φιλές βρίσκεται κάθετα πάνω απο την κεντρική γραμμή . Εχει μήκος 9,5 μέτρα ,πλάτος 1 μέτρο και ύψος που διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία ,δηλαδή

  • Στους άνδρες ,στους εφήβους<(περιπου 18-19 ετών ), στους παίδες (περίπου 13-17 ετών ) φτάνει τα 2,43 μέτρα
    • ενώ στους παμπαίδες (περίπου 10-15 ετών ) είναι στα 2,35 μέτρα
  • Στις γυναίκες , στις νεάνιδες ,( περίπου 18-19 ετών) και στις κορασίδες (περίπου 12-17 ετών ) φτάνει τα 2,24 μέτρα
    • ενώ στις παγκορασίδες, (περίπου 10-14) τα 2,20 μέτρα

Υπάρχει βέβαια και μία ειδική κατηγορία το μίνι (8-13 ετών), στην οποία το φιλέ φτάνει τα 2,10 μέτρα και συμβαίνει σε ειδικές εκδηλώσεις με αγώνες, κυρίως για λόγους προώθησης της πετοσφαίρισης . Ωστόσο το ύψος του φιλέ σε όλο το μήκος του θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο κατα την διάρκεια του αγώνα και δεν πρέπει να υπερβαίνει το επίσημο ύψος πέραν των 2 εκατοστών .

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίχτυ είναι κατασκευασμένο απο τετράγωνο μαύρο πλέγμα 10 εκατόστων. Μια οριζόντια ταινία ,πλάτους 5 εκατοστών , κατασκαυασμένη απο λευκό αναδιπλουμένο καναβάτσο είναι ραμμένη σε ολο το μήκος της κορυφής του φιλέ . Στις άκρες του και σε απόσταση 9 μέτρα μεταξύ τους βρίσκονται οι αντένες ( ράβδοι με ρίγες των 10 εκατοστών που είναι συνήθως σε άσπρο και κόκκινο χρώμα ώστε να υπάρχει αντίθεση ) ,οι οποίες είναι μήκους 1,8 μέτρων με τα 0,8 μέτρα να προεξέχουν πάνω απο το δίχτυ ωστε να ορίζουν τα εναέρια όρια του γηπέδου. Το δίχτυ στο πάνω μερος είναι δεμένο μέσω ενός εύκαμπτου καλωδίου με τους στυλοβάτες με σκοπό να διατηρείται τεντωμένη η κορυφή του . Στο κάτω μέρος του (οπου δεν υπάρχει η άσπρη ταινία ) δένεται με τους στιλοβάτες ωστε να διατηρείται και το κατω μέρος τεντωμένο , μέσω ενός σχοινιού που είναι περασμένο εντος του πλέγματος .

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελληνικής Ομοσπονδίας πετοσφαίρισης οι παίχτες απαγορεύεται να αγγίξουν το δίχτυ κατα την διάρκεια της αγωνιστικής φάσης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]