Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου (Ελληνικά)
Γέννηση12 Φεβρουαρίου 1947
Λήμνος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣυγγραφέας, πολιτικός

Η Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου είναι συγγραφέας από τη Λήμνο.

Βιογραφικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου γεννήθηκε στο Πορτιανού Λήμνου. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λήμνου και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Λήμνου και διετέλεσε διευθύντρια του Γυμνασίου Μύρινας.

Συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα ώστε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε Δήμαρχος Μύρινας την περίοδο 1990-94 και υπήρξε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στο νησί. Η δημαρχία της θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχής και με διάφορες πρωτοβουλίες της έφερε πολλές φορές τη Λήμνο στο προσκήνιο.

Το έργο της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου ενδιαφέρθηκε για την μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού της γενέτειράς της. Τη δεκαετία 1980-90 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος του Πολιτιστικού Ομίλου Λήμνου "Φιλόστρατος". Επιμελήθηκε της έκδοσης λευκώματος για τους παραδοσιακούς λιθογλύπτες της Λήμνου. Έπειτα από δικές της ενέργειες και παραινέσεις ιδρύθηκε Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό της καταγωγής της, το Πορτιανού, το μοναδικό στη Λήμνο. Με το δικηγόρο σύζυγό της, Κώστα Κωνστάντιο, εξέδιδαν για πολλά χρόνια την εφημερίδα Λημνιακά Νέα. Επίσης, έχει εκδώσει ένα λαογραφικό βιβλίο.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]