Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΔΕΠΑ)
Ίδρυση1988
ΈδραΜαρίνου Αντύπα 92, Ν. Ηράκλειο, Τ.Κ.: 14121
Σημαντικά πρόσωπαΙωάννης Παπαδόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ.) Κωνσταντίνος Ξιφαράς (Διευθύνων Σύμβουλος)
ΠροϊόνταΦυσικό αέριο
Υπάλληλοι< 200
Ιστότοποςdepa.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) είναι η δημόσια εταιρεία παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η εταιρεία, με έτος ίδρυσης το 1988,[1][2] λειτουργεί στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόεδρος Δ.Σ. είναι ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς ορίστηκε νέος Διευθύνων Σύμβουλος το 2019[3].

Το 2005, με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ιδρύθηκε η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. ως πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Από τότε, η ΔΕΠΑ πωλεί αέριο σε μεγάλους καταναλωτές και στις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο εισάγεται μέσω αγωγών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας.

Το 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε τη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Διάσπαση και ιδιωτικοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγονται οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τα πάγια των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ σε δίκτια διανομής φυσικού αερίου (συμπιεσμένου ή υγροποιημένου), εκτός από τη συμμετοχή της σε διεθνή έργα.

Στη ΔΕΠΑ Διεθνή Έργων θα υπαχθούν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε διεθνή έργα.

Η εναπομείνασα μητρική εταιρεία θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα ασχολείται, κυρίως, με το κομμάτι της εισαγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και πιθανά δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ σε διεθνή έργα (π.χ. δεσμεύσεις ποσοτήτων σε διακρατικούς αγωγούς).

Το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο πριν τη διάσπαση ανήκε το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια), θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της συμμετοχή του στις εταιρείες ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας (το 65% της κάθε εταιρείες). Αντίθετα, θα παραχωρήσει το ποσοστό της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων (65%) στο Δημόσιο.

Όμιλος ΔΕΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος ΔΕΠΑ αποτελείται από την 100% θυγατρική ΔΕΣΦΑ, την κατά 50% θυγατρική ΥΦΑ Ποσειδών και τις κατά 51% θυγατρικές Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και θεσσαλίας.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ χθες, σήμερα, αύριο avgi.gr
  2. Προμηθευτές φυσικού αερίου Αρχειοθετήθηκε 2016-04-13 στο Wayback Machine. rae.gr
  3. «Management Team». DEPA (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019. 
  4. Δομή Ομίλου Αρχειοθετήθηκε 2016-10-01 στο Wayback Machine. depa.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]