Γόβες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα συνηθισμένα δωδεκάποντα

Οι γόβες ή ψηλοτάκουνα είναι υποδήματα που αυξάνουν το ύψος της φτέρνας του ποδιού του από τα δάκτυλα των ποδιών. Υπάρχουν επίσης παπούτσια πλατφόρμας με ψηλό τακούνι. Τα ψηλοτακούνια τείνουν να δώσουν την αισθητική ψευδαίσθηση των μακρύτερων, πιο λεπτών ποδιών. Οι γόβες έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία στυλ, και τα τακούνια βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα, όπως το στιλέτο, η αντλία, το μπλοκ, το κωνικό, η λεπίδα και η σφήνα.

Σύμφωνα με τους ιστοτόπους υποδημάτων υψηλών προδιαγραφών όπως ο Jimmy Choo και ο Gucci, ένα "χαμηλό τακούνι" θεωρείται ότι είναι μικρότερο από 6,4 εκατοστά, ενώ τα τακούνια μεταξύ 6,4 και 8,9 εκ. Θεωρούνται "mid toe". Οτιδήποτε πάνω από αυτό θεωρείται "ψηλό τακούνι". Τα εξαιρετικά ψηλά τακούνια, όπως αυτά που υπερβαίνουν τα 15 εκατοστά, δεν θεωρούνται πλέον παπούτσια αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο με "κόσμημα για τα πόδια".

Το τακούνι και οι άνδρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης τακουνιών από άνδρα με τον Λουδοβίκο ΙΕ
Ανδρικά τακούνια

Κατά τη διάρκεια του 17 και 18 αιώνα πολλοί βασιλείς, έμποροι και γενικά οι άνδρες της μεγάλης τάξης είχε ως υπόδημά της και το τακούνι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι βασιλείς της Γαλλίας. Η χρήση τέτοιου είδους παπουτσιών από τους άνδρες συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά σε μικρότερο βαθμό.


Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλασικό ζευγάρι γόβες
Μαύρη γόβα με λουράκι τύπου Mary Jane
Ένα συνηθισμένο ζευγάρι γόβες