Γυναικείο ειδώλιο (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 5635)

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search
Γυναικείο ειδώλειο
Athens athena model.jpg
πήλινο ειδώλιο από την Βοιωτία
ΟνομασίαΓυναικείο ειδώλειο
Έτος δημιουργίας7ος αι. π.Χ.
Είδοςγεωμετρική εποχή
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου5635
δεδομένα

Το Έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με αριθμό 5635 [1] είναι πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής. Βρέθηκε στην Θήβα και προέρχεται από αρχαίο βιωτικό εργαστήριο. Εκτίθεται στην αίθουσα 50, προθήκη 20.

Περιγραφή[edit | edit source]

Το πήλινο χειροποίητο μικροπλαστικό (όχι γλυπτό) έργο έχει σχήμα κώδωνος και κινούμενα πόδια. Η ανθρώπινη μορφή παρουσιάζεται με ψηλόλιγνο λαιμό. Το μικρό κεφάλι θυμίζει γλαύκα, με μεγάλα στρογγυλά μάτια και δυνατή κυρτή μύτη. Τα διάτρητα αυτιά είναι στολισμένα με σκουλαρίκια. Δυο μικρά στήθη συμβολίζουν το θηλυκό γένος. Τα άνω άκρα έχουν μήκος μικρότερο του φυσικού, ενώ είναι στραμμένα προς τον ουρανό και καταλήγουν σε παλάμες με επτά δάκτυλα. Η μέση είναι ζωσμένη, ενώ η ενδυμασία καταλήγει μέχρι τα γόνατα. Τα πόδια καταλήγουν σε χοντρές πατούσες με πέντε ή έξι δάκτυλα. Το ειδώλιο είναι ζωγραφισμένο με ερυθρό γάνωμα, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια, υποδηλώνοντας τον ρουχισμό και τα υποδήματα.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[edit | edit source]

Είναι έργο της γεωμετρικής εποχής, αρχές του 7ου αι. π.Χ.. Τα χέρια που βρίσκονται σε έκταση αποδίδουν χειρονομία επιφανείας ή δέησης. Χρησίμευε ως ανάθημα σε ιερά ή αποτελούσε εξάρτημα κάποιου σκεύους.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004[edit | edit source]

Κύριο λήμμα: Φοίβος και Αθηνά

Από το ειδώλιο αυτό εμπνεύσθηκε η εξαμελής ομάδα με επικεφαλής τον Σπύρο Γκόγκο τον Φοίβο και την Αθηνά οι οποίες ήταν οι μασκότ των θερινών ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004. [2]

Παραπομπές[edit | edit source]

  1. βλ. Πηγές, «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»
  2. βλ. Πηγές, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 05/04/2002»

Πηγές[edit | edit source]