Γυναικεία κεφαλή σφίγγας (Μπρούκλιν 56.85)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
γυναικεία κεφαλή σφίγγας
γυναικεία κεφαλή σφίγγας
Ονομασίαγυναικεία κεφαλή σφίγγας
Έτος δημιουργίαςΜέσο βασίλειο, 12η δυναστεία,
1914 - 1879/76 π.Χ.
Πλάτος34.9
Διαστάσειςύψος: 38,9 εκ.
πλάτος: 34,9 εκ.
βάθος: 36,7 εκ.
ΜουσείοΜπρούκλιν, Νέα Υόρκη
Αριθμός καταλόγου56.85
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η γυναικεία κεφαλή σφίγγας που φιλοξενείται στο μουσείο του Μπρούκλιν με τον αριθμό καταλόγου 56.85 είναι ένα από τα πιο θαυμάσια έργα αρχαίας αιγυπτιακής γλυπτικής τέχνης. Βρέθηκε για αιώνες, από την Ρωμαϊκή εποχή μέχρι σήμερα σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κατασκευασμένο από πράσινο σχιστόλιθο. Αναγνωρίζουμε το κεφάλι μιας νέας γυναίκας. Φοράει μακρυά περούκα, ενώ στο κούτελο διακρίνεται η φυσική κόμη. Στην χωρίστρα φοράει τον αυτοκρατορικό ουραίο, ένδειγμα της βασιλικής εξουσίας. Τα φρύδια είναι ανάγλυφα επεξεργασμένα. Τα αυτιά είναι σχετικά μεγάλα. Ο λαιμός είναι ελαφρά προτεταμένος. Η επιφάνεια του γλυπτού είναι εντελώς λεία. Η μύτη έχει αποκοπεί και έχει χαθεί, όπως επίσης και οι οφθαλμοί, οι οποίοι ήταν ένθετοι. Στα μάτια, στα χείλη και στο πηγούνι διακρίνουμε ορισμένα σημάδια επισκευής από τους αρχαίους χρόνους.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεφαλή είναι έργο της εποχής του Αμενεμχέτ Β' (περ. 1914 - 1879/76 π.Χ.). Περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Γιόχαν Βίνκελμανν,[1] ο οποίος περιεργάστηκε το καλλιτέχνημα στην Βίλα Αλμπάνι στην Ρώμη. Στην συνέχεια το άγαλμα αγοράστηκε από τον Σκώτσέζο ζωγράφο Γκάβιν Χάμιλτον, ο οποίος το μεταπούλησε με αντίτιμο 30 λιρών Αγγλίας στον Γουίλιαμ Πέττυ. Το άγαλμα μεταπωλήθηκε άλλες δυο-τρεις φορές και τελικά αγοράστηκε από το Μουσείο του Μπρούκλιν το 1956.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. J. J. Winkelmann: Geschichte der Kunst des Altertums, 1764, S. 42, 50

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Biri Fay: The Louvre Sphinx and Royal Sculpture from the Reign of Amenemhat II. Verlag Philipp von Zabern, Mainz 1996 ISBN 3-8053-1760-3, S. 28-30, Tafeln 55-57
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kopf einer weiblichen Sphinx (Brooklyn 56.85) της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).