Γυμνασίαρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γυμνασίαρχος (λατινικά: gymnasiarchus‎‎), από το γυμνάσιον και το ἄρχειν, ήταν το όνομα ενός υπαλλήλου στην αρχαία Ελλάδα του οποίου ο βαθμός και τα καθήκοντα ποικίλλει ευρέως σε διαφορετικά σημεία και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Στην Αρχαία Αθήνα κατά τον πέμπτο και τέταρτο αιώνα π.Χ., ένας γυμνασίαρχος επιλεγόταν κάθε χρόνο από κάθε φυλή για να αναλάβει τα έξοδα των αγώνων των λαμπάδων (βλ. Λαμπαδηδρομία). Τα καθήκοντα περιλάμβαναν την πληρωμή όλων των εξόδων που σχετίζονται με την προπόνηση των συμμετεχόντων και το γραφείο ήταν μια από τις πιο ακριβές από τις δημόσιες υπηρεσίες που ζητούσε η Αθήνα από τους πλούσιους πολίτες της. Το όνομα φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο γυμνασίαρχος είχε επίσης ορισμένα δικαιώματα και καθήκοντα στη γυμναστική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των νέων, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Μετά την ίδρυση της Μακεδονικής εξουσίας, υπήρξε αλλαγή στην Αθήνα. Ένας γυμνασίαρχος επιλεγόταν κάθε χρόνο και το γραφείο του ήταν εξαιρετικής αξιοπρέπειας. Είχε τη γενική επίβλεψη της τάξης και της πειθαρχίας στο γυμναστήριο των εφήβων και μερικές φορές χρηματοδοτούσε βαριά έξοδα από το δικό του πορτοφόλι. Το ίδιο όνομα δόθηκε στους πλούσιους εφήβους, οι οποίοι ανέλαβαν για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, γενικά έναν μήνα, να φέρουν ορισμένες βαριές χρεώσεις για τους συντρόφους τους, όπως τα έξοδα των εκδηλώσεων ή την παράδοση του λαδιού που απαιτείται στο γυμναστήριο.

Εκτός της Αθήνας και των πολιτειών που αντιγράφουν το γυμναστικό της σύστημα, ο όρος υποδηλώνει είτε δικαστές που είχαν την ευθύνη της γυμναστικής και λογοτεχνικής διδασκαλίας, είτε εκείνους που έπρεπε να εξασφαλίσουν ορισμένα έξοδα που σχετίζονται με το γυμναστήριο ή τις εκδηλώσεις, είτε από τη δική τους ιδιοκτησία είτε από τα δημόσια κεφάλαια. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία στις λεπτομέρειες.

Αξιοσημείωτοι γυμνασίαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αθλητισμός στον Αρχαίο Κόσμο Του E. Νόρμαν Γκάρντινερ, Σελίδα 78 (ISBN 0-19-814211-0)
  • Δημοτική κυβέρνηση στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Μικρά Ασία, από τον Σβιατόσλαφ Ντμίτριεφ, Σελίδα 227 (ISBN 0-19-517042-3)