Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γριμοάλδος της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γριμοάλδος της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Θάνατος725
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜπίλτρουντε
ΓονείςΘέοδος της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΘεοδοβέρτος της Βαυαρίας
Τάσιλος Β΄ της Βαυαρίας
Θεοβάλδος της Βαυαρίας
ΟικογένειαΟίκος των Αγιλολφιδών

Ο Γριμοάλδος (γερμ. Grimoald, Grimwald, απεβ. 725) από τον Οίκο των Αγιλολφιδών ήταν δούκας της Βαυαρίας περίπου από το 715 ως το τέλος του.

Η βάπτιση του Θέοδου δούκα της Βαυαρίας, πατέρα του Γριμοάλδου.

Ήταν ο τέταρτος γιος του Θέοδου δούκα της Βαυαρίας και της Φόλχαϊντ. Ανιψιά του ήταν η Σβάναχιλντ, σύζυγος του Καρόλου Μαρτέλου μαγιορδόμου και μετά βασιλιά των Φράγκων.

Στην αρχή έγινε συγκυβερνήτης με τους μεγαλύτερους αδελφούς του Θεοδοβέρτο, Θεοβάλδο και Τάσιλο Β΄ και έπειτα, από περίπου το 719, μόνος του.

Ο πατέρας του είχε διαιρέσει το δουκάτο, αφού πρώτα έκανε τους δύο μεγαλύτερους γιους του συγκυβερνήτες του το 715. Με το τέλος του Θέοδου το 716, το διαιρεμένο δουκάτο βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο· όλα τα αδέλφια είχαν αποβιώσει ως το 719, εκτός του Γριμοάλδου. Δεν είναι σίγουρο αν η διαίρεση του δουκάτου ήταν εδαφική ή συγκυβέρνηση μόνο, αλλά αν ήταν το πρώτο, φαίνεται πιθανό ότι η έδρα του Γριμοάλδου ήταν το Φράιζινγκ, που μετά ευνόησε ως επισκοπική έδρα, ή το Σάλτσμπουργκ, που έπειτα το έκανε πρωτεύουσα των ειδών (όπως αναφέρει το Vita Corbiani).

Ήταν ο Γριμοάλδος που προέτρεψε τον Άγ. Κόρμπιαν να έλθει στη Βαυαρία το 724 να ευαγγελίσει τον Χριστιανισμό. Ο Γριμοάλδος νυμφεύτηκε τη χήρα του αδελφού του, τη Μπίλτρουντε (Πίλτρουντ) και σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο αυτό ήταν αιμομιξία. Ο Κόρμπιαν αποκήρυξε αμέσως τον δούκα, που είχε υποτροπιάσει. Η οργή του Γριμοάλδου θα ξεσπούσε και ο Κόρμπιαν έπρεπε να διαφύγει. Το επόμενο έτος (725) ο Κάρολος Μαρτέλος βάδισε εναντίον της Βαυαρίας, σκότωσε τον Γριμοάλδο σε μάχη και απήγαγε τη Μπίλτρουντε και τη Σβάναχιλντ.

Νυμφεύτηκε τη χήρα του αδελφού του Μπίλτρουντε/Πίλτρουντ.

  • Die Genealogie der Franken und Frankreichs
Γριμοάλδος της Βαυαρίας
Γέννηση: πριν το 715 Θάνατος: 725
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Θέοδος
Δούκας της Βαυαρίας

715 - 725
Διάδοχος
Ουγοβέρτος