Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γουλιέλμος Γ΄ του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γουλιέλμος Γ΄ του Μομφερράτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση970
Πεδεμόντιο
Θάνατος1042
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςWaza
ΤέκναΌθων Β΄ του Μομφερράτου
Ερρίκος του Μομφερράτου
ΓονείςΌθων Α΄ του Μομφερράτου και Ne di Piacenza
ΟικογένειαΟίκος των Αλεράμιτσι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκήσιος του Μομφερράτου (991–1042)
Θυρεός

Ο Γουλιέλμος Γ΄, ιταλ. Guglielmo III (π. 970 - 1042) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι ήταν μαρκήσιος τού Μομφερράτου και κόμης τού Βάντο (991-1042).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Όθωνα Α΄ μαρκησίου τού Μομφερράτου.

Συνέχισε τη θρησκευτική πολιτική τού πάππου του Αλεράμο προστατεύοντας την Εκκλησία. Ίδρυσε τη μονή τού Σπόνιο· το 1014 μαζί με τον αδελφό του Ριπράνντο δώρισε γη στο αββαείο της Φρουττουάρια. Έκανε και άλλες δωρεές στο Άκουι Τέρμε το διάστημα 991-1002.

Αντίθετα, εγκατέλειψε την υποστήριξη τού Αλεράμο στη Γερμανία και παρενέβη στους πολέμους των Ιταλικών κοινοτήτων, που χαρακτηρίζουν την Ιταλία τού 11ου αι. Ακολούθησε την αντι-βασιλική συμμαχία με τον κόμη Όντεμπερτ τον ερυθρό, τον Ούλριχ-Μαμφρέδο μάργραβο τού Τορίνο και τον Λέοντα επίσκοπο τού Βερτσέλλι. Ωστόσο οι σύμμαχοι σύντομα βρέθηκαν σε αντιπαράθεση και να αντιμάχονται μεταξύ τους. Ο Λέων πολιόρκησε τη Σαντιά, έδρα τού Γουλιέλμου Γ΄ και εκείνος για να τον εκδικηθεί πολιόρκησε το Βετσέλλι και το ενέπρησε. Ο Γουλιέλμος Γ΄ υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με τον Ούλριχ-Μάνφρεντ και πάντρεψαν τα παιδιά τους: ο γιος του Ερρίκος των Αλεράμιτσι νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα των Αρντουινιδών, κόρη τού μαρκησίου του Τορίνο & Σούζα.

Ακόμη και όταν όλοι οι σύμμαχοί του ειρήνευσαν με τον βασιλικό στρατό, ο μαρκήσιος του Μομφερράτου συνέχισε να αντιστέκεται στον Κορράδο Β΄ των Σαλίων της Γερμανίας, αλλά κακόπαθε: ο βασιλιάς κατάστρεψε το φούριό του στην κοιλάδα της Όρμπα. Απεβίωσε πριν τις 29 Ιανουαρίου 1042, που ο γιος του Ερίκος τον αναφέρει σε μία πράξη δωρεάς στο ναό τού Τορίνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Γουάσα (Waza), όπως μας πληροφορεί το έργο Τα θαύματα τού αγ. Μπονόνιι, η οποία προσευχήθηκε στον τάφο τού αγίου, ηγουμένου των σαντίσσιμι Μικέλε ε Τζενουάριο ντι Λουτσέντιο. Είχε τέκνα:

  • Όθων Β΄ π. 1015-1084, μαρκήσιος τού Μομφερράτου.
  • Ερρίκος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γουλιέλμος Γ΄ του Μομφερράτου
Γέννηση: 970 Θάνατος: 1042
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Όθων Α΄
Μαρκήσιος του Μομφερράτου

991 - 1042
Διάδοχος
Όθων Β΄