Γουλιέλμος Β΄ Αλλαμάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος Β΄ Αλλαμάνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας ή 12ος αιώνας
Πριγκιπάτο της Αχαΐας
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Αχαΐας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαρόνος

Ο Γουλιέλμος Β΄ Αλλαμάνος (γαλλικά: Guillaume de Allaman) (Γκιγιώμ του Αλλαμάν) ήταν Γαλλικής καταγωγής ιππότης γεννημένος στην Ελλάδα, τελευταίος Βαρώνος της Πάτρας στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Καταγόταν από τον οίκο των Αλλαμάν από το Λαγκεντόκ (Languedoc) της Γαλλίας.[1]

Το 1266 όταν πέθανε ο πατέρας του Κορράδος κληρονόμησε τα φέουδα του στην σημερινή Αχαΐα.[2] Ήταν παντρεμένος με άγνωστη γυναίκα και απέκτησε μαζί της μία κόρη τη Μαρία που μέσω γάμων απέκτησε δεσμούς με την οικογένεια Σανούδου και τους ντε λα Ρος.

Μετά τον γάμο της κόρης του, δεν είναι γνωστό μετά τον πρώτο ή τον δεύτερο, πούλησε τη βαρωνία της Πάτρας στον αρχεπίσκοπο Πάτρας Γουλιέλμο Φραγκιπάνη για 16.000 βυζαντινά χρυσά νομίσματα.[1] Έκτοτε δεν αναφέρεται πάλι το όνομα της οικογένειας στην Πελοπόννησο παρά μόνο τον 14ο αιώνα κάποιος Γεώργιος Αλλαμάνος και στην Κέρκυρα μέλη της οικογένειας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Στέφανος Θωμόπουλος, Ιστορία της πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, Εκ της βασιλικής τυπογραφίας Νικολάου Γ. Ιγγλέση, Εν Αθήναις 1888
  2. Juan Fernández de Heredia, Alfred Morel -Fatio, Libro de los fechos et conquistas del principado de la Morea compilado por comandamiento de Don, Imprimerie Jules -Guillaume Fick 1885, (Αραγωνικό Χρονικό)
Προκάτοχος
Κορράδος Αλλαμάνος
Βαρώνος της Πάτρας
1266-;
Διάδοχος
Γουλιέλμος Φραγκιπάνης