Γουλιέλμος Β΄, κόμης της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γουλιέλμος Β΄, κόμης της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1075
Θάνατος1125
Οικογένεια
ΤέκναΓουλιέλμος Γ΄, κόμης της Βουργουνδίας
ΓονείςΡέτζιναλντ Β΄, κόμης της Βουργουνδίας
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουλιέλμος Β΄, γαλλ. Gullaume II (1061-1125) από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν κόμης της Βουγουνδίας & του Μακόν (1095-1125) μαζί με τον θείο του Στέφανο Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Ρέτζιναλντ Β΄ κόμη της Βουργουνδίας & του Μακόν και της Ρεζίνας, κόρης και κληρονόμου του Κόνον κόμη του Όλτινγκεν (στο Μπάλε της Ελβετίας). Άλλος θείος του ήταν ο πάπας Κάλλιστος Β΄.

Το 1095 ο πατέρας του απεβίωσε στην Α΄ Σταυροφορία σε ηλικία 41 ετών.Τον διαδέχθηκε μαζί με τον θείο του Στέφανο Α΄. Το 1102 απεβίωσε και ο Στέφανος Α΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ρέτζιναλντ Γ΄.

Μετά από ένα σχέδιο των βαρόνων εναντίον του, ο Γουλιέλμος Β΄ απεβίωσε το 1125. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Γουλιέλμος Γ΄, που φονεύθηκε δύο έτη μετά σε ηλικία 17 ετών· ο Ρέτζιναλντ Γ΄ έμεινε μόνος κόμης της Βουργουνδίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αγνή των Τσέρινγκεν, κόρη του Μπέρτολτ Β΄ δούκα της Σουαβίας και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sword, Miter and Cloister: Nobility and the Church in Burgundy, 980-1198, Constance Brittain Bouchard (Cornell University Press; Ithaca, NY; 1982)
  • The Crusade of 1101, James Lea Cate, A History of the Crusades: The First Hundred Years, ed.Kenneth Meyer Setton and M. W. Baldwin, (The University of Wisconsin Press, 1969).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William II, Count of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).